Коли пост цього року / pixabay.com

Щорічно православні віруючі дотримуються постів і готують свої тіло і душу до великих церковних свят. УНІАН розповів, що можна їсти в пост, а що не можна, а також становив докладний календар постів на 2022 рік.

Графік пісних днів у 2022-му році / Інфографіка УНІАН

Найчастіше, в період посту люди просто не вживають їжу тваринного походження, але якщо пост суворий, то не можна не тільки м'ясо, яйця і молоко, а й рибу. Перед тим, як дотримуватися тієї чи іншої системи харчування, необхідно порадитися зі своїм духовним наставником.

Великий піст 2022

7 березня - 23 квітня

Відео дня

Цей пост вважається найважливішим в році, він триває 48 днів. Найбільш суворі заборони на вживання їжі діють в першу і останню седмицю, яка присвячена самому Господу Ісусу Христу в пам'ять про його останні дні, страждання і муки за людство.

У Чистий понеділок необхідно повністю утриматися від їжі, а далі харчуватися так, як зазначено в календарі. Риба дозволена на Благовіщення і Вербну неділю. У Лазареву суботу можна їсти рибну ікру, а в Страсну п'ятницю не можна нічого їсти, поки не винесуть плащаницю.

Петрів піст 2022 (Апостольський піст)

20 червня - 11 липня

Тиждень всіх святих в 2022-му році починається 19 червня, перед святом апостолів Петра і Павла. Апостольський піст ще називається "Літній", тривалість його завжди різна і залежить від початку і кінця Великодня. Найтриваліший піст триває 6 тижнів, а короткий - 8 днів. Згідно з історією, Петро і Павло дотримувалися цього посту перед тим, як проповідувати Євангеліє по всьому світу.

Успенський піст 2022

14 серпня - 27 серпня

Успенський піст цього року триває 2 тижні, приурочений до Дня пам'яті Божої Матері, яка, згідно з переказами, постійно постилася і молилася перед тим, як оселитися на небі. Віруючих закликають наслідувати її, очищати дух і тіло.

Єдиний день під час Успенського посту, коли можна їсти рибу - на Преображення Господнє 19 серпня.

Різдвяний піст 2022 (Пилипів піст)

28 листопада - 6 січня

Другий після Великого посту довгий період утримання від тваринної їжі - сорокаденний Різдвяний піст. Приурочений до дня Різдва Христового. Назва "Пилипів піст" виникла через те, що піст починається на наступний день після дня пам'яті апостола Пилипа.

Згідно із заповітами церкви, піст необхідний, щоб віддячити Господу і з'єднатися з ним в день його народження. Статут їжі збігається з тим, що написаний для Петрова посту.

Одноденні пости і суцільні седмиці 2022

Седмицею називається тиждень з понеділка по неділю. Вважається, що в цей період піст відсутній тільки в середу і п'ятницю. У 2022-му році суцільних седмиць буде п'ять:

  •  Святки - з 7 січня по 18 січня.
  •  Митаря і фарисея - з 14 лютого по 20 лютого.
  •  Сирний тиждень - з 28 лютого по 6 березня.
  •  Великодній тиждень - з 25 квітня по 1 травня.
  •  Троїцький тиждень - з 13 червня по 19 червня.

Важливо пам'ятати, що в ті дні, коли немає суцільних седмиць, віруючі постяться щосереди і у п'ятницю. Дні обрані невипадково: середа - день, коли Іуда зрадив Христа, а в п'ятницю він страждав і був розп'ятий.

Існують і одноденні пости, які потрібні, щоб підготуватися до церковного свята. У 2022-му році їх три:

  • Водохресний святвечір - 18 січня.
  • Усікновення глави Іоанна Предтечі - 11 вересня.
  • Воздвиження Хреста Господнього - 27 вересня.

У ці дні заборонено їсти м'ясо, яйця, молоко і рибу, але можна вживати рослинне масло.

Чи можна одружитися під час посту

Християнська церква категорично забороняє проводити обряди одруження у вівторок, четвер і суботу. Також не можна виходити заміж і одружуватися напередодні храмових, великих і двунадесятих свят. Відмовтеся від цієї ідеї і в дні продовження постів, всіх седмиць і одноденних постів, зазначених в календарі.

Вас также могут заинтересовать новости: