Оселедець під шубою до різдвяного столу: класичний рецепт

Для мільйонів українців «шуба» – це смак дитинства.

Протягом десятків років оселедець під шубою залишається одним із головних атрибутів нового року, нарівні з мандаринами і салатом "олів'є". Для мільйонів українців "шуба" – це смак дитинства, адже його готували наші мами і бабусі.

Читайте такожРецепт класичного олів'є до новорічного столу

УНІАН вирішив нагадати класичний рецепт приготування цього знаменитого салату. Досвідченим кулінарам буде корисно знати декілька хитрощів його приготування, а для початківців "шуба" стане відмінною можливістю з практики.

Оселедець під шубою – рецепт

Рецепт оселедця під шубою сформувався в часи радянського дефіциту, тож приготувати його можна з продуктів, які знайдуться під рукою завжди.

Жодних кулінарних надмірностей: для приготування 800 грамів салату потрібно близько 600 грамів оселедця, дві картоплини, одна морква, одна велика цибулина, одна буряк, а також чотири курячі яйця. Салат заправляється майонезом (близько 180 грамів). Важливо також мати під рукою оцет.

Цибулину почистити і нарізати тонкими кільцями, залити оцтом і залишити маринуватися. Водночас зварити яйця в круту (варити не менше 10 хвилин з моменту закипання води).

Очистити оселедець і дрібно нарізати його (або купити вже нарізане філе оселедця).

Окремо відварити картоплю в мундирі, моркву і буряк (варити близько 35 хвилин, до готовності). Овочі очистити і дрібно нарізати або натерти на тертці.

Викладати салат необхідно на плоскому блюді або великій тарілці. Перший шар викладається з картоплі і покривається майонезом.

Другий шар – подрібнений оселедець з дрібно нарізаною цибулею. Оселедець також покрити майонезом.

Третій шар – перетерті яйця з майонезом.

Четвертий шар – морква з майонезом.

П'ятий шар – буряк з майонезом.

Отримане блюдо залишити на кілька годин, давши йому просочитися. Готовий салат можна прикрасити за смаком.

Тонкощі приготування "шуби"

Зазначимо, що для приготування "шуби" найкраще підходить малосольний тихоокеанський оселедець. Занадто солоний оселедець перед приготуванням салату доведеться вимочувати.

Сучасний асортимент продуктів дозволяє вдихнути в перевірений роками рецепт нове життя. Так, оселедець за бажання можна доповнити філе сьомги та червоною ікрою, а майонез замінити соусом подібної консистенції за смаком.

Приготування оселедця під шубою не займає багато часу, однак перед вживанням салату краще дати йому добре настоятися.

"Шуба" – відмінна закуска під міцний алкоголь, який майже неминуче супроводжує новорічні столи.