Гречано-м'ясні "котлетки" можна подавати під соусом, що зробить їх м'якшими й смачнішими.
Гречаники – дещо незвичайна, але дуже смачна страва української кухні. Це такі собі гречано-м'ясні котлетки.
Читайте такожПишні вареники на пару: як приготувати неймовірні смаколики
Готуються гречаники з м'ясного фаршу з додаванням вареної гречаної крупи. Пропорції фаршу і гречки можна варіювати залежно від особистих уподобань. Фарш теж можна використовувати будь-який, який кому до душі.
Їх смажать на сковороді, тушкують у соусі в глибокій сковороді або запікають у духовці. Тушковані або запечені в соусі вони виходять м'якшими й соковитішими.
Промити гречану крупу, посолити, додати 2 склянки води. Зварити гречку до готовності. З'єднати фарш, готову гречку, дрібно нарізану цибулину, яйця, сіль і перець. Усе ретельно перемішати. З отриманого фаршу сформувати котлетки й обваляти їх у борошні.
На розігрітій сковороді обсмажити в олії гречаники з двох боків і скласти їх у каструлю.
Готуємо соус. Нарізати цибулю, моркву натерти на тертці. Обсмажити цибулю з морквою. Додати томатний кетчуп, сіль, цукор та перець. Підсмажимо соус, потім долити воду (2-3 чашки). Соус повинен покипіти.
Залити гречаники томатним соусом (можна додати трішки води). Тушкувати їх у томатному соусі на повільному вогні 30-40 хвилин.
Для начинки
Гречку відварити у злегка підсоленій воді до готовності. Цибулю почистити, дрібно нашаткувати й обсмажити на рослинній олії.
У курячий фарш вбити сире яйце, всипати обсмажену цибулю та охололу гречку. Посолити, поперчити й додати спеції за смаком. Ретельно перемішати.
Готуємо начинку. 3 яйця відварити круто. Очистити й потерти на тертці. Додати до яєць сметану та подрібнену зелень, посолити і добре перемішати.
Взяти ложкою частину фаршу і зробити з нього плаский корж. На середину кожного коржика покласти начинку. Сформувати невелику котлетку так, щоб начинка була всередині. Обваляти гречаники у борошні.
Обсмажити гречаники з двох боків на рослинній олії. Подавати гарячими.
Перемолоти через м'ясорубку яловичину. Перекрутити гречану кашу, цибулю і часник.
У миску з фаршем розбити куряче яйце. Додати за смаком сіль. Змішати фарш в однорідний. Злегка відбити руками.
Читайте такожЯк приготувати булгур: рецепти страв з популярної крупи
Мокрими руками сформувати міні-котлети. Гречаники повинні бути злегка витягнутими, але не такими великими, як класичні котлети. Обваляти їх у паніровці.
Скласти гречаники в форму. Дно форми попередньо змастити рослинною олією. Відправити в духовку на 30 хвилин. Температура нагріву духовки має бути 220°C.
Коли гречаники злегка підрум'яняться, додати томатний соус. Томатний соус приготувати з томатної пасти, розведеною у воді, трохи досолити. Відправити форму з гречаниками у томатному соусі в духовку ще на 15 хвилин. Режим нагріву – максимальний.