Булгур - це пропарена, просушена і роздроблена пшениця. Є популярним продуктом у кулінарії країн Близького Сходу і Середземномор'я.
Читайте такожСмачна випічка з листкового тіста: рецепти різноманітних смаколиків
З цієї крупи готується багато смачних страв: булгур можна подавати як гарнір до м'яса, риби або птиці, робити з ним салати та закуски.
Зазвичай булгур не промивають перед приготуванням. Однак його можна злегка промити під проточною водою, а потім просушити, щоб крупа вийшла більш розсипчастою.
Булгур краще попередньо обсмажити 2-4 хвилини на вершковому маслі або рослинній олії. Завдяки цьому крупа набуває легкого горіхового присмаку. На склянку крупи варто взяти приблизно одну столову ложку масла або олії.
Варити крупу слід з розрахунку 2 склянки води (обов'язково гарячої) на 1 склянку булгура.
Булгур по-турецьки
- Булгур - 1 ст.
- Помідор - 2 шт.
- Цибуля ріпчаста (невеликий) - 1 шт.
- Перець зелений - 2 шт.
- Часник - 2-3 зуб.
- Бульйон (курячий або вода) - 1,5 ст.
- Томатна паста - 0,5 ст. л.
- Масло вершкове - 2 ст. л.
- Оливкова олія - 1 ст. л.
- Сіль - за смаком
- Перець чорний - за смаком
Цибулю, часник і перець дрібно нарізати. Помідори натерти на тертці.
У глибокій сковороді нагріти оливкову олію та вершкове масло. Додати цибулю, обсмажити до м'якості. Додати часник, а потім перець. Через пару хвилин додати помідори, томатну пасту, трохи води. Перемішати, закрити кришкою. Тушкувати 10-13 хвилин.
Промиваємо булгур (якщо в цьому є потреба), додати його в сковорідку з овочами, перемішати. Налити бульйон (або воду). Посолити, поперчити. Закрити кришкою й готувати близько 15 хвилин. Даємо постояти булгуру хвилин 30-40, накривши рушником. І можна подавати страву до столу.
Пряний булгур з курячим філе
- Булгур - 1 ст.
- Вода - 2 ст.
- Філе куряче - 300 г
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Часник - 2 зуб.
- Олія - 3 ст. л.
- Фісташки - 2 жменьки
- Курага - 2 жменьки
- Куркума - 2 ч. л.
- Кориця - 1/2 ч. л.
- Перець червоний пекучий - 1/4 ч. л.
- Коріандр - 1 ч. л.
Курку нарізати досить дрібними шматочками. Нарубати фісташки та курагу.
Дрібно нарізати цибулю та часник й обсмажити на рослинній олії. Додати куркуму, коріандр, перець і корицю, а через хвилину курку, курагу та фісташки. За потреби посолити. Обсмажувати пару хвилин.
Всипати булгур, розмішати й обсмажувати 2 хвилини.
Викласти у форму, змащену олією, залити гарячою водою. Посолити та поставити в духовку, прогріту до 180°С. Перші 15 хвилин прикрити фольгою, потім її прибрати і запікати ще 10-15 хвилин. Готову страву розмішати й подати до столу.
Булгур з томатами і фетою
- Булгур - 200 г
- Вода (окріп, за потреби)
- Фета - 250 г
- Помідори черрі - 300 г
- Томати в'ялені - 50 г
- Бальзамічний оцет - 2 ст. л.
- Оливкова олія - 2 ст. л.
- Базилік (рубаний) - 3 ст. л.
Булгур залити окропом так, щоб він повністю був покритий, і залишити на 20 хвилин, щоб крупа ввібрала воду. Відварювати булгур згідно з інструкцією на упаковці.
Читайте такожІдеальні суші вдома: як приготувати смачну страву
Шматок фети замаринувати в суміші оливкової олії та бальзамічного оцту.
Нарізати помідори чері та в'ялені томати, змішати їх у мисці. Додати рубаний базилік. Всипати готовий булгур. Фету розкришити на великі шматочки й додати в миску. Все перемішати.
Подавати можна як самостійну страву або як гарнір.