Народне свято 27 січня: що заборонено робити, щоб не накликати біду

Народне свято 27 січня відоме під назвами Златоустів день, Златоустів вогонь, Нінін день.

Православна церква України 27 січня за новим стилем вшановує пам'ять візантійського святителя і проповідника Іоанна Златоуста. За старим стилем 27 січня вшановували пам'ять преподобної Ніни, покровительки Грузії.

У народне свято 27 січня було прийнято розпалювати вогонь так, щоб зайнялися відразу всі дрова в печі, і весь день топити дім. Такий вогонь називали златоустовим. Для нього заготовляли окремі тріски і дрова. Біля печі збиралися всією сім'єю, ділилися плітками і загадували загадки. 

Святому Іоанну Златоусту молилися про позбавлення від зубного болю, а також про допомогу в навчанні і краще засвоєння знань. Свято 27 січня вважається вдалим для будь-якого навчання. Все вивчене надовго запам'ятається. Також дата успішна для лікування будь-яких зубних хвороб.

За старим стилем в цей день відзначається Нінін день. Свята Ніна вважається покровителькою і захисницею домашньої худоби. Про це народне свято є приказка: "На святу Ніну порадуй худобину". 27 січня наші предки вшановували домашню худобу, давали ласощі, мили їх і прибирали хлів, міняли солому в підстилці. Образити тварину в цей день вважається великим гріхом.

До тварин 27 січня зверталися тільки ласкавими словами - не кричали і не підвищували голос. Люди вірили, що якщо бути ласкавим з живністю, то свята Ніна благословить турботливого господаря.

За прикметами, коров'яче молоко в цей день має цілющі властивості і приносить удвічі більше користі, ніж зазвичай. Тому в цей день обов'язково варто випити молока, особливо якщо воно свіже.

27 січня - знак Зодіаку

Народжена 27 січня людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня за характером творчі та активні, не можуть всидіти на місці. Вони люблять все оригінальне і незвичайне. Мають багато різних захоплень і часто змінюють спосіб життя, але в коханні вони однолюби. Народжені 27 січня люди пропонують багато ідей, але рідко доводять розпочате до кінця.

Що не можна робити 27 січня

Категорично заборонено ображати тварин, бити і кричати на них, грубо ставитися, не догодовувати. Собак і котів не можна виганяти на вулицю, якщо їм ніде ночувати.

Не варто забивати домашню худобу і птицю, а також продавати домашнє м'ясо.

У цей день не можна заздрити іншим людям. В іншому випадку на вас перейдуть проблеми і хвороби людини, якій ви заздрите.

Не варто приймати подарунки від незнайомців і малознайомих людей. У таких випадках варто дати людині символічну суму.

Не можна пити спиртне в цей день - підвищується ризик розвитку алкоголізму в майбутньому.

Прикмети погоди 27 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Скло запітніли - до потепління.
  • За ніч намело великі замети снігу - до хорошого врожаю влітку.
  • Хмари пливуть проти вітру - до сильного снігопаду.
  • Якщо день сонячний, але морозний, то весна цього року буде ранньою, але холодною.
  • Вночі навколо місяця з'явився туман - скоро погода зіпсується.
  • Якщо півні співають раніше, ніж зазвичай, то варто чекати потепління.
  • Гілки покриті інеєм - до хорошого врожаю зернових культур.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: