Народне свято 28 квітня: для кого цей день нещасливий

Народне свято 28 квітня відоме під назвами Максимів день, Пудів день, Святий Пуд.

Православна церква України 28 квітня за новим стилем вшановує пам'ять мучеників Максима, Квінтіліана, Зинона, Євсевія та багатьох інших. За старим стилем у свято сьогодні вшановують апостолів від сімдесяти Трохима, Аристарха і Пуда.

Свято 28 квітня вважається вдалим для останнього збору березового соку. Цей напій наші пращури вважали цілющим - ним відпоювали хворих і ослаблених людей, втирали в лоб дітям із лихоманкою. Жінки вмивалися ним для краси шкіри. Кожна людина знала, коли збирати березовий сік і як при цьому не нашкодити дереву.

У народне свято 28 квітня заведено збирати лікарські трави, квітки медунки і мати-й-мачухи, вільхові бруньки. Зібрані рослини засушували і використовували в народній медицині.

Чоловіки в це народне свято чистили й точили сільськогосподарський інвентар, оглядали вози, орали город. Однак до самих посівів поки не приступали, оскільки тривав період дощів. За прикметами, якщо посіяти овочі під час дощу, то влітку намучишся з бур'янами.

Жінки цього дня виводили на перший випас корів і кіз. Остання квітнева трава вважалася дуже корисною для травлення худоби.

28 квітня - вдалий день для пасічників. Успішно пройдуть будь-які турботи про бджіл. Однак нещасливим цей день вважається для шлюбу і вінчання, а також ремонту в будинку.

28 квітня - знак Зодіаку

Народжені сьогодні люди за знаком Зодіаку - Тельці. Іменинники цього дня за характером товариські, активні та багатозадачні. Мають план на будь-який випадок. Дуже серйозно ставляться до своїх обов'язків і обіцянок. У спілкуванні часто проявляють примхливість і впертість, але загалом позбавлені злоби.

Що не можна робити 28 квітня

Не можна проколювати ніс і вуха сьогодні.

Не носіть цього дня брудний, зношений, потертий одяг. Також не варто спати на брудній постільній білизні.

Не можна ловити рибу і раків.

Прикмети погоди 28 квітня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Небо ввечері червоне - до дощової та вітряної погоди.
  • З берези тече багато соку - до дощового літа.
  • Пішов дощ - до гарного врожаю ярих культур.
  • На які рослини сядуть бджоли, ті влітку добре вродять.
  • Якщо день ясний, а до вечора з'являються хмари, то скоро погода різко зміниться.
  • Птахи купаються в калюжах - до теплої і ясної погоди.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: