Католицьке Різдво 2022: історія, традиції в Україні та прикмети

Католицьке Різдво відзначається в Україні 25 грудня та має кілька цікавих традицій.

Католицьке Різдво Христове відзначається щорічно 25 грудня. Згідно із законодавством України, 24 грудня - робочий день, але скорочений, 25 грудня - субота, 27 грудня (понеділок) - вихідний день.

Раніше ми детально розповідали, які вихідні дні в грудні 2021 отримають українці.

Різдво католицьке і православне - в чому різниця?

В першу чергу, потрібно розуміти, що дата двох свят не збігається - православний відзначають народження Христа 6-7 січня, а католики - 24-25 грудня. Все тому, що літочислення у віруючих західного і східного обряду різне. 

Є різниця і в сприйнятті - для католиків Різдво - найважливіше свято в році, а для православних - Великдень. Піст, який передує святу, у православних суворіше, ніж у католиків. Проте, і ті, і інші віруючі дотримуються правил Адвенту - місяця, коли потрібно підготувати до торжества і душу, і тіло.

Як святкують католицьке Різдво - історія і традиції

Достовірно невідомо, чому віруючі відзначають Різдво саме 25 грудня. Існує легенда, ніби обчислення пішло від 25 березня - дати зачаття Господа. 

Читайте такожНоворічні вихідні 2022: скільки відпочиваємо на Новий рік та РіздвоЗгідно з традицією, 24 грудня, коли на небі зійде перша зірка, вся сім'я збирається за святковим столом. Страви дозволяються тільки пісні - риба, фрукти, горіхи, каші і тд. Всього їх повинно бути 12 - за кількістю апостолів. Перед тим, як вживати їжу, кожен член сім'ї повинен прочитати уривок з Євангеліє і помолитися Господу.

Наприкінці всі учасники дійства ламають різдвяний хліб, передають один одному і загадують бажання - за аналогією з Христом, який ділився їжею з учнями. 25 грудня вже можна подавати на стіл індичку і м'ясо - Різдвяний піст католики перестають виконувати за день до свята.

Католицьке Різдво в Україні - що не можна робити

Крім традицій, існують і заборони, які не можна порушувати, щоб не гнівити Господа. Правила діють однаково для всіх, навіть якщо ви не сповідуєте католицизм. Отже, 24-25 грудня заборонено:

  • носити старий одяг;
  • прибирати в будинку і займатися рукоділлям;
  • сваритися, ображатися і пліткувати;
  • важко працювати фізично;
  • відмовляти в допомозі і милостині.

Також після святкування заборонено прибирати зі столу їжу до самого ранку - вважається, що ті, хто ігнорує заборону, накликають на себе злидні.

Католицьке Різдво 2021 - що дарувати на свято

І православні, і католики підтримують традицію і вітають своїх рідних, приносячи їм в дар потрібні речі. Це може бути милий сувенір (наприклад, фігурка у вигляді Христа або зірки), красива листівка або підвіска у вигляді ангела. Якщо ж ви хочете купити більш серйозний подарунок, варіанти можуть бути наступними:

  • теплі шкарпетки;
  • в'язаний шарф, шапка або рукавиці;
  • плед;
  • насолода;
  • декоративні свічки;
  • різдвяний вінок, зроблений своїми руками.

В цілому, підійде будь-яка "зимова" атрибутика, адже саме з 25 грудня починається низка новорічних свят, і знайти подарунок, який не тільки сподобається вашій рідній людині, але і буде корисний, не складе труднощів.

Читайте також: