Різдвяний піст календар харчування / фото ua.depositphotos.com

Щорічно православні віруючі дотримуються Різдвяного посту - одного з найтриваліших у році. За суворістю він не займає перше місце, але триває 40 днів і необхідний, щоб очистити душу і тіло перед Різдвом Христовим.

Мета посту не тільки в утриманні від певної їжі, але і в духовному очищенні, самодисципліні і наближенні до Бога. Під час посту варто утриматися від інтимної близькості, сварок і лихослів'я, пробачити образи і віддати борги, звертатися думками до Бога, відмовитися від азартних ігор.

Коли Різдвяний піст у 2021 році

Дата Різдвяного посту в православ'ї фіксована: з 28 листопада по 6 січня. Католики і деякі протестанти дотримуються посту з 15 листопада по 24 грудня, а Різдво вони святкують 25 грудня.

Відео дня

Різдвяний піст: що можна і що не можна вживати в їжу

Різдвяний піст вважається не дуже суворим, оскільки в більшість днів дозволяється їсти рибу. З 28 листопада по 19 грудня включно по понеділках дозволяється гаряча їжа без масла, по вівторках, четвергах, суботах і неділях – риба. По середах і п'ятницях пропонується сухоїдіння (хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед).

З 20 грудня по 1 січня забороняється риба по вівторках і четвергах. З 2 по 6 січня по понеділках, середах і п'ятницях дотримуються сухоїдіння, по вівторках і четвергах - дозволяється гаряча їжа без масла, по суботах і неділях – гаряча їжа з маслом.

Під час Різдвяного посту дозволені будь-які овочі та фрукти, каші, бобові, гриби. В пост не можна уживати м'ясо, яйця, сир, молочні продукти, вершкове масло

Різдвяний піст 2021 - що радять лікарі

Гастроентеролог Ірина Парфьонова стверджує, що до посту треба готуватися. Не можна відразу повністю виключити всі тваринні продукти, все треба робити поступово: один тиждень - виключити м'ясо, іншу рибу, далі - яйця і молочні продукти. І так само поступово треба виходити з посту, оскільки що наш шлунково-кишковий тракт може досить проблемно відреагувати на різкі зміни в харчуванні.

Лікар каже:

Білок, який ми виключаємо під час посту, містить незамінні амінокислоти, необхідні для роботи головного мозку, створення нових клітин і тканин, гормонів, ферментів, антитіл до інфекцій та ін. Крім того, може спостерігатися дефіцит заліза, вітаміну V12, кальцію (виключення молочних продуктів) і цинку. Проявами дефіцитів може бути сухість шкіри, різні висипання, випадання волосся, ламкість нігтів. Можливе загострення хронічних захворювань на тлі, підвищена стомлюваність, порушення сну, пригнічений настрій, дратівливість.

Вона вважає, що якщо такі симптоми з'являються, варто або послабити пост, або взагалі його припинити.

Ірина Парфьонова нагадує, що, за відсутності тваринного білка, людина споживає більше вуглеводів. Мікрофлора нашого кишечника починає їх метаболізувати з утворенням великої кількості газів. Це проявляється здуттям, болем у животі, ослабленням стільця, відрижкою і нудотою.

Під час посту фахівець рекомендує вживати в їжу бобові, насіння, горіхи, гриби, листові овочі, морепродукти і водорості. Обов'язково включити в раціон тофу, сою, морепродукти (особливо сардини з кістками), всі види капусти, зелень і масло холодного віджиму. Додатково необхідно пити вітаміни D і B12, а також самостійно готувати солодощі, воліючи їх магазинним товарам.

Резюмуючи, лікар-гастроентеролог попереджає:

Варто окремо згадати тих людей, які перехворіли COVID-19 або мають постковідний синдром, який на сьогодні включений до Міжнародної Класифікації Захворювань. Це період до декількох місяців і довше, коли у людини після хвороби утримується стомлюваність, слабкість, випадання волосся, проблеми з диханням, роботою серця, порушення травлення, загострюються хронічні або з'являються нові захворювання. Таким людям однозначно треба дуже виважено приймати рішення про дотримання посту.

Календар харчування на Різдвяний піст по днях

Як харчуватися під час посту / depositphotos.com

28 листопада, неділя - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

29 листопада, понеділок - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

30 листопада, вівторок - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

1 грудня, середа - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

2 грудня, четвер - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

3 грудня, п'ятниця - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

4 грудня, субота - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

5 грудня, неділя - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

6 грудня, понеділок - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

7 грудня, вівторок - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

8 грудня, середа - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

9 грудня, четвер - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

10 грудня, п'ятниця - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

11 грудня, субота - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

12 грудня, неділя - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

13 грудня, понеділок - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

14 грудня, вівторок - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

15 грудня, середа - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

16 грудня, четвер - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

17 грудня, п'ятниця - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

18 грудня, субота - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

19 грудня, неділя - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

20 грудня, понеділок - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

21 грудня, вівторок - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

22 грудня, середа - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

Різдвяний піст - що можна їсти / фото ua.depositphotos.com

23 грудня, четвер - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

24 грудня, п'ятниця - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

25 грудня, субота - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

26 грудня, неділя - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

27 грудня, понеділок - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

28 грудня, вівторок - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

29 грудня, середа - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

30 грудня, четвер - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

31 грудня, п'ятниця - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

1 січня, субота - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

2 січня, неділя - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

3 січня, понеділок - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

4 січня, вівторок - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

5 січня, середа - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

6 січня, четвер - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

Як підготуватися до Різдвяного посту

  • Готуйтеся до посту заздалегідь, щоб він не був стресом для організму. Поступово скорочуйте кількість м'ясних і молочних продуктів в раціоні.
  • За день до входження в пост очистите кишечник, щоб запустити механізми внутрішньоклітинного харчування і позбутися від постійно почуття голоду.
  • Входити в піст зі слабкими обмеженнями і поступово робити їх більш строгими.
  • Робити між основними прийомами їжі фруктові та овочеві перекушування. 
  • Збільште порцію страв, щоб набирати норму калорій.

Читайте також інші новини: