Коли в Україні відзначать День студента 2023: не в Тетянин день

У листопаді українські студенти відзначають своє офіційне свято. А Тетянин день не має до них відношення.

25 січня за старим стилем або 12 січня за новим календарем православні віруючі вшановують пам'ять святої Татіани Римської. Багато українців відзначають Тетянин день як День студентів, а самій Тетяні моляться про заступництво у навчанні і гарні оцінки. Проте християнська свята не пов'язана з українськими студентами. День студента 2023 року в Україні має офіційну дату в листопаді.

Тетянин день і День студента

День пам'яті святої Тетяни став пов'язаний зі студентами в Російській імперії з 1755 року, коли в цю дату імператриця Єлизавета схвалила указ про відкриття Московського державного університету (МДУ). Святу Тетяну було оголошено покровителькою російських студентів.

Як свято День студента 25 січня було встановлено у 1850 році. Спочатку його відзначали лише учні МДУ, але згодом свято поширилося на усіх учнів університетів Російської імперії. День студента 25 січня в наш час є офіційним святом у РФ.

В Україні ж ця дата не є офіційною, а історія Тетяниного дня як дня студентів не має відношення до України.

Коли День студента 2023 в Україні

Українські студенти мають власне офіційне свято, в яке можна привітати їх, побажати легкого навчання та хороших оцінок.

Це 17 листопада - Всеукраїнський День студента. Свято було засноване за указом президента Леоніда Кучми в 1999 році. День студента 17 листопада відзначають не тільки в Україні, а й у багатьох інших країнах світу. Пов'язана ця дата з трагічними подіями Другої світової війни, коли німецькі нацисти розстріляли мирний студентський мітинг проти окупації Чехословаччини.

Цікаво, що у другій половині листопада у навчальних закладах розпочинаються сесії першого семестру. Тому найкращим побажанням для них буде побажання успішної сесії.

Вас також можуть зацікавити новини: