Коли День Тетяни 2024 / фото ua.depositphotos.com

Щорічно у січні церква вшановує пам'ять священномучениці Татіани Римської, а всі власниці цього мелодійного імені святкують День ангела Тетяни. Через переход на новоюліанський стиль дата свята зміниться. Деякі українці помилково вважають Тетянин день святом студентів. Насправді українці мають свої народні традиції цієї урочистості.

Коли Тетянин день 2024

Після переходу на новий стиль Тетянин день та День ангела Тетяни православні віруючі відзначають 12 січня. За старим стилем мученицю Татіану вшановували 25 січня.

День Тетяни - історія свята

Свята Тетяна жила в Римі в ІІІ столітті н.е. у знатній віруючій родині. Батьки виховували дівчину у християнських звичаях. Ставши повнолітньою, Татяна вирішила не виходити заміж, а добровільно прийняла обітницю цнотливості та безшлюбності. Своє життя вона присвятила служінню церкви та допомозі нужденним.

Відео дня

Відповідно до житія святої, Тетяна була страчена язичниками за те, що не зреклася віри. Перед смертю дівчину катували і остригали налисо, але рани чудесним чином загоювалися, а волосся відростало. Померла свята Тетяна 25 січня.

У Росії Тетянин день відзначають як День студента через те, що російська імператриця 25 січня 1755 видала указ про заснування Московського Державного Університету. Так це свято спочатку стало Днем МДУ, а потім офіційним Днем студентів у Росії. До України це свято не має відношення. Раніше ми писали, коли День студента 2024 святкується в Україні. 

День Тетяни - традиції свята

У цей день всі Тетяни отримують привітання від близьких. Жінки в цей день печуть коровай і роздають всім членам сім'ї по шматочку.

У цей день можна сходити до церкви та помолитися Тетяні. У святої просять мудрості і успіхів у навчанні. Незаміжні дівчата просять хорошого нареченого. У День Тетяни не можна важко працювати і займатися рукоділлям. Не можна сваритися з близькими лихословити. Також заборонено відмовляти у допомозі.

Вас також можуть зацікавити новини: