Коли Тетянин день 2024: нова дата, традиції та заборони

Через перехід на новий юліанський стиль усі Тетяни тепер відзначатимуть День ангела в іншу дату.

Щорічно 25 січня у православному календарі відзначається Тетянин день. Церква в цей день вшановує пам'ять священномучениці Татіани Римської. Жінки з прекрасним ім'ям відзначають День ангела Тетяни.

День Тетяни - історія свята

Свята Тетяна жила в Римі в III столітті н.е. в знатній родині. Тетяну виховували в християнській вірі. Вона прийняла обітницю цнотливості, допомагала нужденним і присвятила церкві все життя. 25 січня її стратили язичники.

У 1755 році в День Тетяни російська імператриця видала указ про заснування Московського державного університету. Так 25 січня неофіційно стало спочатку днем МДУ, а потім і офіційним святом в РФ. В Україні ж ця дата не є офіційною - УНІАН розповідає, коли День студента 2023 святкується в Україні. 

День Тетяни - традиції свята

У цей день всі Тетяни отримують привітання від близьких. Жінки в цей день печуть коровай і роздають всім членам сім'ї по шматочку.

У цей день можна сходити до церкви та помолитися Тетяні. У святої просять мудрості і успіхів у навчанні. Незаміжні дівчата просять хорошого нареченого. У День Тетяни не можна важко працювати і займатися рукоділлям. Не можна сваритися з близькими лихословити. Також заборонено відмовляти у допомозі.

Вас також можуть зацікавити новини: