Коли День студента 2023 в Україні / фото ua.depositphotos.com

25 січня за старим стилем або 12 січня за новим календарем православні віруючі вшановують пам'ять святої Татіани Римської. Багато українців відзначають Тетянин день як День студентів, а самій Тетяні моляться про заступництво у навчанні і гарні оцінки. Проте християнська свята не пов'язана з українськими студентами. День студента 2023 року в Україні має офіційну дату в листопаді.

Тетянин день і День студента

День пам'яті святої Тетяни став пов'язаний зі студентами в Російській імперії з 1755 року, коли в цю дату імператриця Єлизавета схвалила указ про відкриття Московського державного університету (МДУ). Святу Тетяну було оголошено покровителькою російських студентів.

Як свято День студента 25 січня було встановлено у 1850 році. Спочатку його відзначали лише учні МДУ, але згодом свято поширилося на усіх учнів університетів Російської імперії. День студента 25 січня в наш час є офіційним святом у РФ.

Відео дня

В Україні ж ця дата не є офіційною, а історія Тетяниного дня як дня студентів не має відношення до України.

Коли День студента 2023 в Україні

Українські студенти мають власне офіційне свято, в яке можна привітати їх, побажати легкого навчання та хороших оцінок.

Це 17 листопада - Всеукраїнський День студента. Свято було засноване за указом президента Леоніда Кучми в 1999 році. День студента 17 листопада відзначають не тільки в Україні, а й у багатьох інших країнах світу. Пов'язана ця дата з трагічними подіями Другої світової війни, коли німецькі нацисти розстріляли мирний студентський мітинг проти окупації Чехословаччини.

Цікаво, що у другій половині листопада у навчальних закладах розпочинаються сесії першого семестру. Тому найкращим побажанням для них буде побажання успішної сесії.

Вас також можуть зацікавити новини: