Смачно, ситно, апетитно: як приготувати ліниві голубці

Ніжні й соковиті ліниві голубці, на відміну від класичних, готувати значно простіше.

Ліниві голубці – смачна, ніжна й соковита страва. Одна із улюблених у багатьох.

Читайте такожСмачні та пухкі галушки: як приготувати колоритну страву

За смаком такі голубці не відрізняються від звичайних голубців, оскільки робляться із подібного набору інгредієнтів. Водночас приготування їх дещо простіше – не доведеться довго возитися на кухні, закручуючи кожен голубець.

Якщо в холодильнику є всі необхідні складові для традиційних голубців, можна приготувати їх по-новому. Для цього й існує рецепт лінивих голубців.

Ліниві голубці

  • Фарш м’ясний – 600 г
  • Капуста білокачанна – 400 г
  • Цибуля ріпчаста – 150 г
  • Морква – 150 г
  • Рис – 1 ст.
  • Курячі яйця – 1 шт.
  • Пшеничне борошно – 6 ст.л.
  • Рослинна олія – 100 мл
  • Кухонна сіль – 2 ч.л.
  • Спеції сухі – 2 ч.л.
  • Сметана – 3 ст.л.
  • Томатний соус – 3 ст.л

Рис промиваємо, заливаємо 2 склянками води й відварюємо.

Тим часом нарізаємо дрібно цибулю. Натираємо на крупній тертці моркву. Цибулю і моркву викладаємо в сковорідку з 2 ст. л. рослинної олії, додаємо по половині чайної ложки солі та спецій. Пасеруємо на невеликому вогні протягом 15 хвилин.

Потім змішуємо пасеровані цибулю та моркву з відвареним рисом і залишаємо трохи охолонути.

Далі нарізаємо дрібними кубиками капусту. Викладаємо її в сковороду з 1 ст. л. рослинної олії, додаємо по 0,5 ч. л. солі та спецій. Пасеруємо на невеликому вогні 10 хвилин, потім також даємо трохи охолонути.

У мисці змішуємо м’ясний фарш, пасеровані цибулю, моркву і капусту, додаємо ще по половині чайної ложки солі та спецій. Додаємо в фарш яйце й гарненько вимішуємо руками.

З м’ясо-овочевої маси формуємо ліниві голубці довгастої форми і рясно паніруємо їх у борошні. Викладаємо їх у сковороду з розігрітою рослинною олією й швидко обсмажуємо з усіх боків на сильному вогні.

Обсмажені голубці перекладаємо в каструлю або гусятницю. Заливаємо їх сумішшю томатного соусу й сметани. Доливаємо трохи підсоленої води.

Спочатку на сильному вогні прогріваємо голубці в соусі, доводимо до кипіння, робимо маленький вогонь і накриваємо кришкою. Тушкуємо голубці на малому вогні 30 хвилин.

Ліниві голубці у духовці

  • Помідори – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Фарш м’ясний – 500 г
  • Капуста білокачанна – 300 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Рис – 1 ст. (можна менше)
  • Сметана – 200 г
  • Сухарі панірувальні (за бажанням) – 100 г
  • Олія – для смаження і змащування листа
  • Вода – 1 ст.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Приправи – за смаком

Рис відварюємо практично до готовності. Капусту дуже дрібно шаткуємо. Перекладаємо в окрему ємність та заливаємо окропом хвилин на 10.

В цей час дрібно шаткуємо одну цибулину. Додаємо цибулю в м’ясний фарш. Солимо та перчимо до смаку. Добре перемішуємо.

У фарш додаємо яйце. Туди ж відправляємо віджату від води капусту. Знову солимо. Додаємо відварений рис. Отриману суміш добре перемішуємо.

Готуємо соус. Для цього дрібно шаткуємо решту цибулі. Моркву натираємо на тертці. Помідори ріжемо невеликими кубиками. Овочі обсмажуємо в такому порядку – спочатку цибулю, потім моркву. В кінці додаємо помідори, тушкуємо пару хвилин.

У тарілці перемішуємо сметану (близько 5 ст. л.) зі склянкою води. Цією сумішшю заливаємо засмажку, додаємо сіль, перець та за бажанням улюблені приправи.

Руками формуємо ліниві голубці потрібного розміру. Кожен голубець обвалюємо в панірувальних сухарях (так виходить смачніше). На змащене рослинною олією або вершковим маслом деко укладаємо ліниві голубці.

Голубці заливаємо готовим трохи остиглим соусом і ставимо в духовку, розігріту до 200°C, приблизно на 40 хвилин.

Дуже ліниві голубці

  • Змішаний фарш – 600 г
  • Свіжа капуста – 700-800 г
  • Цибуля – 2 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Морква – 1 шт.
  • Рис – 3/4 ст.
  • Зелень – пучок
  • Рослинна олія
  • Сіль, перець, приправи – за смаком

Цибулю та часник дрібно ріжемо. Морквину тремо на крупній тертці.

Розігріваємо сковорідку, наливаємо рослинну олію, викладаємо цибулю та часник і смажимо на невеликому вогні, щоб цибуля стала прозорою. Додаємо моркву й продовжуємо смажити на маленькому вогні, поки морква не стане м’якою.

Рис засипаємо в киплячу підсолену воду і варимо хвилин 10 до напівготовності. Зливаємо в друшляк і злегка промиваємо холодною водою.

Капусту дрібно шаткуємо.

Читайте такожНайсмачніший запечений короп: як приготувати ніжну й соковиту рибу в духовці

Помідори миємо, розрізаємо кожну навпіл і вирізаємо все зайве. Кожну половинку тремо на крупній тертці, залишаючи шкірку. Отриману томатну масу солимо та перчимо.

Половину фаршу невеликими шматочками додаємо в сковороду до цибулі з морквою. Перемішуємо. Додаємо решту фаршу, солимо, перчимо і знову перемішуємо. Закриваємо кришкою і готуємо хвилин 10-15 на невеликому вогні, зрідка помішуючи.

Викладаємо в сковороду капусту, солимо, перчимо й перемішуємо. Можна додати приправи. Закриваємо кришкою й тушкуємо 10-15 хвилин, щоб капуста стала м’якою й трохи осіла (якщо капуста молода, то 5-7 хвилин). В цей час дрібно ріжемо зелень.

Відкриваємо кришку та додаємо в сковороду рис і протерті помідори. Перемішуємо. Посипаємо все нарізаною зеленню, ще раз перемішуємо, закриваємо кришкою та даємо протушкуватися ще 5 хвилин.

Подавати ліниві голубці варто зі сметанкою.