Різноманітні святкові страви зазвичай прикрашають великодній стіл.
Великдень, або Світле Христове Воскресіння – найголовніше свято у православному календарі. Цей його статус відображають слова "свято свят і торжество з торжеств".
Читайте такожНайкраща паска на Великдень: як приготувати ніжну святкову здобу
Окрасою святкового столу, звичайно, будуть великодні паски, писанки та крашанки. На додаток до них буде ще багато різних скоромних страв.
Картоплю очистити від шкірки, промити й висушити паперовим рушником. Нарізати середніми шматочками. Трохи підсолити і поперчити. У сковороді розігріти олію й обсмажити шматочки картоплі до рум'яної скоринки.
Свинину промити та висушити. Нарізати середніми шматочками. Обсмажити в тій же олії до золотистого кольору. Додати в миску до картоплі.
Печериці промити, зняти шкірку. Нарізати на 4 частини. Обсмажити на середньому вогні 5-8 хвилин. Додати до решти інгредієнтів, перемішати. Посолити і поперчити.
Викласти у глибоку форму. Додати гілочку розмарину. Посипати шматочками твердого сиру. Відправити у духовку на 30-50 хвилин випікати за температури 180-190°С. Відразу подавати до столу.
Куряче філе помити, обсушити за допомогою рушники та нарізати невеличкими кубиками. Посолити і поперчити за смаком, перемішати. За бажанням додати улюблені спеції.
Печериці помити та дрібно нарізати. Цибулю очистити, помити, нарізати на кубики.
На сковороді обсмажити гриби на рослинній олії на середньому вогні близько 5 хвилин. Додати цибулю й обсмажити до м'якості. Дати трохи охолонути.
У мисці з'єднати куряче філе, обсмажені гриби з цибулею, натертий на великій тертці сир, яйця, борошно, сметану, посолити за смаком. Добре перемішати. Дати постояти приблизно 5 хвилин.
На добре розігріту сковороду з олією за допомогою ложки викласти фарш. Обсмажувати котлети з двох боків до золотистої скоринки. Викласти котлети на серветки, щоб позбутися зайвої олії.
Свинину нарізати порційними пластинами. Відбити кожен шматок м’яса з обох боків кухонним молотком.
Посолити та поперчити м’ясо, за бажанням можна додати приправу. Залишити м’ясо трохи промаринуватися у спеціях.
Приготування начинки. Печериці та цибулю нарізати дрібними кубиками. Обсмажити гриби з цибулею на розігрітій з олією сковороді до м'якості, помішуючи. Додати сіль і перець.
Сир твердий нарізати брусочками. На пласт м’яса викласти трохи грибної начинки, покласти брусочок сиру.
Загорнути м’ясо конвертом. Скріпити краї рулетика зубочистками. Повторити те саме з рештою шматків м’яса.
Обсмажити рулетики на сковороді з додаванням олії по 2-3 хвилини з усіх боків. Викласти їх у форму для запікання. Влити молоко. Викласти поверх рулетиків гілочки чебрецю. Накрити форму фольгою й відправити в розігріту до 170°С духовку на 25-30 хвилин.
Готові рулетики нарізати кружечками й подавати до столу.
Якщо горбуша заморожена, її необхідно попередньо розморозити за кімнатної температури. Потім промити рибу, обсушити й нарізати на шматочки. Картоплю очистити, помити та нарізати кружальцями.
Дно і боки форми для запікання трохи змастити олією і викласти нарізану картоплю, рівномірно розподіливши. Посипати картоплю сіллю та спеціями.
На картоплю викласти горбушу, нарізану шматочками.
Цибулю очистити, нарізати кільцями. Розкласти її по всій поверхні риби. Все рівномірно залити сметаною. Посолити за смаком і додати спеції для риби.
Помідори помити, нарізати кружальцями й викласти по сметані. Верхнім шаром посипати сиром, натертим на великій тертці.
Накрити все фольгою, підвернувши краї, щоб з боків все було закрито. Відправити форму в попередньо розігріту до 180°С духовку приблизно на 50-60 хвилин.
Через вказаний час зняти фольгу. Скуштувати картоплю: якщо вона готова, то можна діставати форму з духовки.
Усі овочі помити. Болгарський перець розрізати навпіл і видалити плодоніжки з насінням.
Капусту нашаткувати тонкими смужками й помістити у салатник. Цибулю нарізати пір'ям або півкільцями. Додати її до капусти.
Болгарський перець нарізати тонкими смужками і відправити у салатник.
Огірок нарізати довільно не надто великими шматочками і додати в салатник. Якщо його шкірка не гірка, то можна її не зрізати.
Помідори нарізати довільно, а маслини розрізати навпіл.
Часник дрібно нарубати ножем або пропустити його через прес. Зелень нарізати дрібно. З'єднати часник і зелень з рештою інгредієнтів у салатнику. Заправити олією, посолити за смаком і вичавити сік половини лимона. Посипати салат запашним перцем.
Рибу дрібно нарізати. Додати різану зелень та сир, перемішати. Додати за бажанням лимонний сік.
Розподілити рибу з сиром по всьому лавашу.
Скачати рулет і загорнути в плівку, прибрати в холодильник на 20 хвилин. Потім нарізати гострим ножем і подавати до столу.
Міксером змішати яйця з сиром та сметаною.
Читайте такожСмачна сирна паска: як приготувати святковий смаколик
Відправити варити на середньому вогні, помішуючи, поки суміш в перший раз булькне (доводити до сильного кипіння не треба). Відразу зняти з вогню й поставити остуджувати.
Додати цукор, ванільний цукор, горіхи та родзинки.
Розлити суміш по попередньо викладених марлею формах, з яких рідина зможе стікати. Форму покласти в ємність, куди буде стікати сироватка. Ємність час від часу потрібно буде спорожняти. Визрівати Царська заварна паска має мінімум 2 дні.
Перед подачею її можна прикрасити горіхами або кондитерською посипкою.