Народне свято 3 лютого: що обов'язково потрібно зробити всім батькам

Народне свято 3 лютого називають в народі Максим-Сповідник, Максим-Утішитель або Максимів день.

Сьогодні православні віруючі відзначають церковне свято 3 лютого - день пам'яті Максима Сповідника.

Спочатку він служив імператору, але потім розчарувався в ньому і прийняв чернецтво в Хрисопольском монастирі. Святий прославився як захисник православ'я і противник єретиків. 

Також сьогодні вшановується пам'ять Максима Грека, святого часів Русі, видатного письменника, публіциста, філолога і богослова.

У цей день пари проводили ритуал на зміцнення шлюбу. Чоловік і жінка бралися за руки, виходили у двір і говорили: "Що Бог з'єднав, то людині роз'єднати не під силу". Потім разом струшували з дерев іній.

Преподобний Максим вважається помічником і втішником в бідах. Сьогодні згадували добрим словом всіх, хто коли-небудь допомагав людині. Шанували добрих і жалісливих людей. А зло і образи в цей день вважалися за служіння дияволу. Святому молилися про заступництво сиріт і вдів.

Господині в цей день пекли пироги з рибою, грибами, картоплею, яйцями. Цими пирогами пригощали рідних, жебраків і добрих людей. 3 лютого потрібно помиритися з тим, з ким була сварка. Не можна лаятися і скандалити. На Максима якщо створиш добру справу, то добро обов'язково повернеться. Вважається, що якщо в цей не вдалося зробити заплановане, то це на краще - Максим від біди відвів.

Прикмети погоди 3 лютого

  • Безхмарна погода сьогодні - до ранньої весни.
  • Погожий день сьогодні обіцяє гарну погоду навесні.
  • Холодний і сухий день віщує жаркий серпень.
  • Якщо місяць вночі ховається в хмарах, то хороший урожай буде. Якщо ж ніч безхмарна - буде неврожайний рік.
  • На зорі ясно - до морозів найближчими днями.

Вас також можуть зацікавити новини: