Церковне свято 3 лютого / depositphotos.com

Максим Сповідник жив у VII столітті, отримав гарну освіту та був радником у імператора Іраклія. У ті часи з'явилася монофелітська єресь - вчення, згідно з яким у Ісуса Христа одна воля, а не дві, як стверджувала православна церква.

Тоді святий залишив службу, прийняв чернечий постриг і вступив до монастиря, де багато часу присвячував боротьбі з єретиками. Преподобний відправився в Рим, де переконав папу Мартіна не приймати вчення і зібрати собор проти нього. Імператори розцінили це, як нахабство і заслали обох святих у Херсонес, де папа помер.

Максим вижив і довго страждав - його змушували прийняти позицію єретиків, але він відмовлявся. Тоді йому відрубали язик і праву руку, щоб він не міг словом захищати православ'я. Відправили в темницю, де він помер, через три роки ув'язнення.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 3 лютого - Максимов день.

Православне свято 3 лютого - день пам'яті Максима Грека

Максим Грек жив у XV-XVI століттях, був родом з Албанії і отримав прекрасну освіту. Багато подорожував, знав кілька мов. У свідомому віці став ченцем Ватопедської обителі, захоплювався вивченням рукописів. При різних правителях перекладав писання на слов'янську мову, працював над духовною просвітою Русі.

Одного разу святого уклали в темницю, а потім знайшли переклади рукописів, де було безліч помилок. Максим Грек допустив їх, так як слов'янська мова не була для нього рідною, але правитель вирішив, що святий навмисне зганьбив книги.

Через шість років преподобного звільнили, послали під церковною забороною в Твер. Ще через двадцять років заборону зняли і дозволили проживати вільно. Останні роки життя святий провів у Троїце-Сергієвій лаврі і помер у похилих літах.

Прикмети 3 лютого

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • ясна погода сьогодні - будуть тривалі морози;
  • крізь хмари видно місяць - рік виявиться щедрим на врожай пшениці;
  • хороша погода на Максимів день - весна настане рано;
  • порушилися плани на цю дату - Бог відвів від чогось поганого.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква не рекомендує в цей день сваритися і розводити плітки. Навпаки, потрібно здійснювати тільки добрі справи, інакше нечиста сила проникне в душу людини. Категорично заборонено ігнорувати дзвінки і прохання про допомогу. Також не можна давати сусідам сіль - разом з нею віддасте своє щастя.

Що можна робити 3 лютого

Наші предки в цей день молилися святому Максиму про благополуччя в родині, здоров'я і багатство. Прийнято було пекти пироги з рибною, м'ясною або яєчною начинкою і роздавати знайомим. 3 лютого - сприятливий день для примирення і всепрощення.

Вас також можуть зацікавити новини: