12 квітня: народні звичаї та прикмети погоди, що не можна робити

Народне свято 12 квітня відомий під назвою Іоанн Лествичник.

Православні відзначають церковне свято 12 квітня на честь преподобного Іоанна Лествичника, настоятеля Синайського монастиря.

Через 4 дні у православних віруючих настане Великдень 2023. Українці за кілька днів перед Великоднем починали генеральне прибирання в домі. До свята обов'язково мили вікна і прали постільну білизну. Господині заздалегідь починали готувати паски.

Наші предки вважали дату 12 квітня неблагополучною через розгул злих сил. У цей день замикали в загонах домашню худобу і птицю, щоб тварин не забрала нечисть. Також в цю дату не їхали далеко від дому, побоюючись, що в дорозі трапиться щось погане.

12 квітня багато дерев вже стоять в цвіту. З плодових дерев раніше за інших зацвітають сливи і яблуні. Щоб бджоли запилювали дерева, наші предки в цей період кропили сад медовим розчином (5 столових ложок меду на 10 л води). Комахи прилітають на солодкий аромат і запилюють квіти.

Також для приваблення запилювачів в саду ставили пасіку. Бджолярі 12 квітня можуть провести обліт бджіл і прибрати вулик. В цілому день вважається дуже вдалим для пасічників.

Господині 12 квітня пекли печиво у формі драбинки, яке символізувало шлях в Царство Небесне. Таке частування роздавали всім членам сім'ї, щоб вони росли здоровими і довго жили. Таку ж випічку готували на Вознесіння Господнє.

Що не можна робити 12 квітня

День Іоанна Лествичника вважається невдалим для подорожей і поїздок. По можливості в цей день краще не вирушати в далеку дорогу. 

За давніми прикметами, 12 квітня не варто займатися важкою фізичною працею і піднімати важкі предмети, інакше можуть розболітися суглоби.

Прикмети погоди 12 квітня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо бджоли вже з'явилися, то літо буде раннім і спекотним.
  • Дощ весь день йде - до грибного літа.
  • Якщо на березі розпустилося листя, то вже пора садити картоплю. А якщо зацвіла вишня, то настав час сіяти буряк і кукурудзу.
  • Грім 12 квітня - до погіршення погоди і затяжних дощів.
  • Якщо вночі не було дощу, але вранці з'явилася роса на траві, то скоро піде дощ.
  • Якщо до 12 квітня зацвіли кульбаби, то літо буде сухим і сонячним.
  • Похмурий день сьогодні віщує хмарний квітень.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: