Церковне свято 12 квітня / depositphotos.com

Іоанн Лествичник народився в Єрусалимі, з дитинства був дуже освіченою і обдарованою молодою людиною. Коли йому виповнилося 16, він залишив мирські справи і оселився на горі Синайській і подвизався в пустелі на 40 років.

Про життя Іоанна відомо мало, але зрозуміло, що він не відчував поневірянь, вів помірний спосіб життя. Не голодував і не постився, але їв в міру, спав не більше потрібного і все життя допомагав нужденним. У вільний час читав і переписував книги, недовго був єпископом. Помер у віці 80 років.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 12 квітня - Іоанн Лествичник.

Відео дня

Православне свято 12 квітня - день пам'яті преподобного Зосими

Батьки Зосими були багатими і шанованими людьми, довго молили Бога про сина. Господь виконав їхні побажання, а вони, в свою чергу, віддали дитину в монастир, коли їй виповнилося 7 років. Там за успіхи Зосиму поставили в диякони, а потім в пресвітери.

Через 40 років свого настоятельства, Зосиму висвятили в єпископи. Святого запам'ятали, як неймовірно мудру і милосердну людину - не один раз він знімав з себе одежі, щоб віддати жебракам. Навіть дорогі подарунки, які отримував, він продавав, а гроші віддавав нужденним.

Прикмети 12 квітня

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com
  • кульбаби цвітуть - літо буде пізнім і коротким;
  • йдуть часті дощі - до хорошого врожаю грибів;
  • бджоли літають і рояться - погода покращиться і буде спека;
  • гуси літають високо - до сильних злив.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, саме в цю дату з Домовика злітає зимова шкура, тому він може злитися і шкодити людям, а також худобі. З цієї причини тварин замикали в хліві, а господарі намагалися без особливої потреби з дому не виходити. Сьогодні категорично заборонено шуміти, грюкати дверима, гриміти посудом, лаятися і навіть дивитися у вікна.

Що можна робити 12 квітня

У цю дату потрібно приділити увагу вашому Домовику, особливо, якщо у вас ламаються предмети, розбивається посуд або ви часто спотикаєтеся. Поставте йому в затишному місці блюдечко з молоком або випічкою, щоб він перестав пустувати. З давніх-давен господині 12 квітня пекли "драбинки" - випічку-плетінку, з'їсти шматочок якої повинен був кожен член сім'ї. Люди вірили, що таке частування символізує вхід у вищий світ і зміцнення сили духу.

Вас також можуть зацікавити новини: