13 травня: народні звичаї, прикмети погоди, що категорично заборонено робити

Народне свято 13 травня відоме під назвами Яків теплий, Яків зоряний.

Православні віруючі відзначають церковне свято 13 травня на честь святого Якова Зеведеєва, одного з дванадцяти апостолів. У день Якова наші предки спостерігали за погодою і робили припущення про погоду влітку.

За старим стилем в цю дату наступало 1 травня. Наші предки вважали дуже поганою прикметою одруження в травні, тому з цієї дати до самого літа не влаштовували весіль. Швидше за все така прикмета з'явилася через те, що в травні закінчувалися торішні припаси продуктів, а новий урожай з'явиться тільки влітку, і гостей на весіллі годувати було нічим.

Також наші предки 13 травня не виїжджали далеко від дому, оскільки день вважається дуже небезпечним для подорожей. Це може бути пов'язано з тим, що в травні часто розливаються річки, а дороги покриваються брудом, і подорожувати стає важче. 

Народжені 13 травня люди мають велику силу волі і майже нічого не бояться. Вони дуже відповідальні і працьовиті, завжди виконують свої обіцянки. Часто відчувають напругу і не вміють розслаблятися. Такі люди часто влаштовують союзи між іншими, але самі пізно одружуються.

Що не можна робити 13 травня

У цей день не варто вирушати в далеку дорогу, оскільки шлях може бути небезпечним. По можливості поїздку краще перенести. Також 13 травня рекомендується не водити машину особисто, а скористатися громадським транспортом.

Не починайте нових справ в день Якова. Великі починання в цю дату приречені на провал.

13 травня уникайте конфліктів, не підвищуйте голос і не сперечайтеся з іншими людьми навіть через дрібниці, інакше все переросте у велику сварку.

Прикмети погоди 13 травня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Чисте безхмарне небо в цей віщує спекотне посушливе літо.
  • Якщо на каштані вже відцвіли квітки, то скоро настане літо.
  • Повінь на річках обіцяє хороший урожай в цьому році, але також велику кількість бур'янів.
  • Дощ на Якова - дуже хороша прикмета, що свідчить про багатий урожай влітку.
  • Якщо в лісі з'явилося багато грибів, то влітку часто йтимуть дощі.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: