Народне свято 23 грудня: чому сьогодні заборонено брехати

Народне свято 23 грудня відоме під назвами Федулів день, Федул Зимовий та Ніфонт, День Міни, Йосаф.

Православна церква України 23 грудня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Ніфонта та мученика Феодула. За старим стилем 23 грудня вшановували християнського мученика і цілителя Міни Красномовного. У Київській Русі він вважався цілителем від хвороб очей. Йому молилися про гострий зір та лікування очних недугів.

У давнину люди говорили, що святий Міна допомагає "побачити" правду і відрізнити її від брехні. Цього дня намагалися не брехати, бо побоювалися, що обман швидко розкриється.

Дівчата присвячували це народне свято рукоділлю. Працювати сідали біля вікна, бо через великий сніговий покрив у хаті було ясно. Незаміжні дівчата цього дня вишивали весільний рушник та ткали собі весільне вбрання на майбутнє. У Київській Русі вважалося, що кожна українка повинна вміти вишивати, інакше її можуть не взяти за дружину. У різних регіонах України вирізнялися візерунки вишивки.

Мами у народне свято 23 грудня проводили обряд для міцного сну дитини. Якщо малюк погано спав, повертався і плакав уві сні або довго засинав, над його колискою водили кадилом і промовляли: "Північниця, приходь у наш будинок, ти з кадилом пограй, спати дитині не заважай".

Також у свято 23 грудня перевіряли худобу і годували тварин домашніми коржами. Селяни вірили, що це допоможе коровам, вівцям та козам легше пережити зиму. Курам цієї дати додавали в корм кісткове борошно, варені овочі та яєчну шкаралупу, щоб вони не переставали мчати взимку.

23 грудня - знак Зодіаку

Народжені 23 грудня люди за знаком Зодіаку – Козероги. Іменинники 23 грудня за характером спокійні та повільні. Вони не люблять метушню, галасливі вечірки, плітки. Говорять мало й у справі. Рідко говорять про свої почуття і показують кохання не словами, а вчинками.

Що не можна робити 23 грудня

У цей день не можна їсти цитрусові і давати їх дитині.

23 грудня заборонено брехати, розпускати плітки, обманювати інших людей і привласнювати собі чужі заслуги. За давніми прикметами, брехня, сказана 23 грудня, обов'язково розкриється з ганьбою.

Небажано цього дня користуватись гострими предметами. Підвищується ризик поранитися або вколотися, а рани довше гояться.

Прикмети погоди 23 грудня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо сороки ховаються під дах або в шпаківню, то скоро похолодає.
  • Білі хмари пливуть по небу - до морозів, сірі - до теплої і мокрої погоди, а якщо небо блакитне, то будуть дути сильні вітри.
  • Багато снігу в цю дату випало - до хорошого врожаю в наступному році.
  • Вітряна і суха погода віщує посушливе літо.
  • Якщо сьогодні різко похолодало, то весна цього року буде пізньою.
  • Велику Ведмедицю вночі чітко видно - до сильної хуртовини.
  • Небо на заході червоне або рожеве - до похолодання, якщо Золоте - погода не зміниться.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети нам актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: