Різдвяний святвечір 2024: дата та традиції, що заборонено робити

Святвечір - це останній день перед Різдвом Христовим, який має багато заборон та традицій.

Святвечір - це останній день перед Різдвом, коли ще дотримується Різдвяний піст. Це свято є підготовкою до Різдва. Це свято потрібне для закінчення підготовки до Різдва та для духовного та тілесного очищення віруючого.

Сама назва свята походить від слова "сочиво". Так називали розмочене соком насіння пшеничне зерно, яке зараз відоме як кутя. Сочивом за старих часів пригощалися напередодні Різдва після появи першої зірки на небі.

Коли відзначають Святвечір-дата свята

Дата Святвечора залежить від того, відзначає людина Різдво 25 грудня або 7 січня. Святвечором називають останній день перед Різдвом - 24 грудня або 6 січня відповідно.

Нагадаємо, що 1 вересня 2023 року церква перейшла на новий церковний календар 2023. У ньому датою Різдва офіційно вважається 25 грудня, а Святвечора - 24 грудня. Проте багато православних за старою звичкою продовжать відзначати Різдво в січні.

Історія свята Святвечір

Оскільки Святвечір відзначають перед Різдвом, то цієї дати згадують події перед появою на світ Ісуса Христа. Згідно з Біблією, цього дня на нічному небі засяяла Вифлеємська зірка, яка повідомляла людям про народження Спасителя та Сина Божого.

Українці відзначають Святвечір з давніх-давен. Зі Святвечора в українському обрядовому календарі розпочинався період свят, який тривав до Водохрещі. Раніше на Святвечір було прийнято голодувати до появи перших зірок. У наш час на це свято їсти можна, але тільки пісні страви.

Як відзначають Святвечір

На Святвечір прийнято відвідувати спочатку літургію, а потім різдвяну всеношну. Якщо немає можливості відвідати храм, можна помолитися Богу з дому. Також варто в цей світлий день сповідатися в гріхах.

З розваг на Святвечір були популярні різдвяні вертепи та вистави. У цю дату люди розігрували сцену народження Христа у Віфлеємі. Діти та молодь на Святвечір ходять колядувати.

Увечері на Святвечір вся сім'я збирається за святковою вечерею. Традиційне меню на Святвечір складається з дванадцяти пісних страв. Вони можуть відрізнятися в залежності від уподобань сім'ї, але в їхнє число обов'язково входять кутя на Різдво і узвар. Дозволені рибні страви.

Що не можна робити в Святвечір

Є кілька суворих заборон цього дня:

  • У Святвечір повинен дотримуватися суворого посту. Не можна їсти м'ясо, яйця та молочні продукти, але можна їсти рибу.
  • Церква засуджує ворожіння на Святвечір, як і будь-якого іншого дня.
  • Це свято має бути світле і радісним, об'єднувати людей. Цього дня заборонено сваритися та лаятись матом.

Працювати по дому та прибирати на Святвечір можна і навіть потрібно, адже Різдво потрібно зустрічати в прибраному будинку.

Вас также могут заинтересовать новости: