Кутя - головна обрядова страва української кухні на всі зимові свята. Розрізняють кілька видів куті: пісна, голодна, поминальна, багата. На Щедрий вечір і Старий Новий рік готують щедру кутю. У неї можна додавати молоко, вершкове масло і смалець, адже пост вже закінчився. Українці вважають, що чим багатшим і ситнішим буде стіл на Старий Новий рік, тим благополучнішим і ситнішим буде рік.
Багата кутя на молоці
Інгредієнти:
- пшениця - 400 г;
- молоко - 750 г;
- вершкове масло - 70 г;
- мед - 50 г;
- мак - 50 г;
- сухофрукти - 200 г.
Пшеницю кілька разів промити і замочити на ніч у холодній воді (хоча в магазині часто продають крупу, яка не вимагає замочування). Потім злити воду, залити пшеницю молоком і варити крупу до готовності (30-50 хвилин). У гарячу кашу додати вершкове масло і остудити під закритою кришкою.
Мак залити склянкою теплої води і залишити на 10 хвилин. Потім перетерти в ступці до появи білого "молока". Сухофрукти також замочити в теплій воді на 10 хвилин. Змішати пшеницю, розім'ятий мак, сухофрукти, мед. За бажанням розбавити кутю молоком або узваром.
Щедра кутя з перловки
Інгредієнти:
- перлова крупа - 200 г;
- мак - 100 г;
- волоські горіхи - 100 г;
- родзинки - 100 г;
- курага - 100 г;
- мед - 2 ст. л.;
- вершки 20% - 70 г.
Перловку промити кілька разів і залити водою в співвідношенні 1:2. Варити перлову крупу до напівготовності (25-30 хвилин). Потім влити в кашу вершки і варити ще 30 хвилин. Готову кашу приправити медом. Мак залити окропом на 10 хвилин і потовкти в ступці. Курагу і горіхи дрібно порубати.
Змішати перлову крупу, мак, курагу, родзинки і горіхи. За бажанням розбавити кутю молоком.
Щедра кутя з рисом і мигдалем
Інгредієнти:
- рис довгозерний -120 г;
- молоко - 150 г;
- мак - 70 г;
- мигдаль - 100 г;
- родзинки - 50 г;
- курага - 50 г;
- мед - 2 ст. л.
Курагу з родзинками замочити в окропі, поки вариться рис. В окремій мисці також замочити мак. Рис промити кілька разів, залити порівну водою і молоком. Зварити рис до готовності (приблизно 25 хвилин).
Мак розтерти в ступці або перебити блендером. Мигдаль злегка підсмажити на сухій сковороді і порубати ножем. Курагу дрібно нарізати. Змішати варений рис, мигдаль, родзинки, курагу і розтертий мак. Заправити страву медом.