
Щедра кутя - це головна обрядова страва в Україні на Святки. У період від Різдва і до Водохреща готують три види куті: багату, щедру і голодну. На Щедрий вечір, або свято Василя і Маланки, і Старий Новий рік (у його переддень) заведено готувати щедру кутю - заведено готувати щедру кутю - називається вона так тому, що готують її з молоком, вершками, вершковим малом або смальцем (як за старих часів).
- Щедра кутя - рецепт із пшеницею та молоком
- Щедра кутя з перловки з вершками
- Щедра кутя з рису з мигдалем
Щедра кутя - рецепт із пшеницею та молоком
Знадобиться:
- 400 г пшениці;
- 750 г молока;
- 70-80 г масла (вершкового);
- 50-60 г меду;
- 50-60 г маку;
- 200 г сухофруктів (або за смаком).
Пшеницю слудет промити і залити водою, дати їй постояти ніч (якщо крупа шліфована, то можна не замочувати). Воду злити (якщо замочували), влити молоко і поставити варити протягом 30-50 хвилин. У гарячу кашу покласти масло, накрити кришкою, дати охолонути.
Мак замочити в теплій воді, залишити на 10-20 хвилин, воду потім акуратно злити, а мак розтерти - у ступці або ж можна скористатися кавомолкою (до появи білого макового "молочка").
Сухофрукти замочити в теплій воді, яку потім злити, а великі сухофрукти порубати. З'єднати всі інгредієнти. Кутя з пшениці готова.
Щедра кутя з перловки з вершками
Знадобиться:
- 200 г перловки (крупи);
- 100-120 г маку;
- 100-150 г волоських горіхів;
- 100-120 г родзинок;
- 100 г кураги;
- 2-3 ст. л. меду;
- 70 г вершків (20% жирності).
Перловку промити, залити водою в пропорції 1:2. Варити до напівготовності (приблизно 25 хвилин). Влити в кашу вершки, готувати ще 30 хвилин. Остудити трохи, покласти мед. Мак підготувати так само, як у першому рецепті. Курагу помити, разом із горіхами дрібно порубати. Змішати перлову крупу, мак, сухофрукти, горіхи.
Щедра кутя з рису з мигдалем
Знадобиться:
- 120 г рису (довгозернистого);
- 150 г молока;
- 70-80 г маку;
- 100-120 г мигдалю;
- 50-60 г родзинок;
- 50-60 г кураги;
- 2-3 ст. л. меду.
Сухофрукти залити гарячою водою, крупу промити й залити молоком із водою (пропорція 1:1). Зварити до готовності (близько 25 хвилин).
Підготувати мак (як у першому рецепті). Мигдаль (якщо він сирий) підсмажити на сухій сковорідці та порубати ножем. Курагу дрібно нарізати. Змішати варений рис, мигдаль, родзинки, курагу та розтертий мак. Заправити страву медом.
Кутю традиційно ставлять на стіл поруч з узваром.