Щедра кутя рецепт / фото ua.depositphotos.com

Кутя - головна обрядова страва української кухні на всі зимові свята. Розрізняють кілька видів куті: пісна, голодна, поминальна, багата. На Щедрий вечір і Старий Новий рік готують щедру кутю. У неї можна додавати молоко, вершкове масло і смалець, адже пост вже закінчився. Українці вважають, що чим багатшим і ситнішим буде стіл на Старий Новий рік, тим благополучнішим і ситнішим буде рік.

Багата кутя на молоці

Інгредієнти:

  • пшениця - 400 г;
  • молоко - 750 г;
  • вершкове масло - 70 г;
  • мед - 50 г;
  • мак - 50 г;
  • сухофрукти - 200 г.

Пшеницю кілька разів промити і замочити на ніч у холодній воді (хоча в магазині часто продають крупу, яка не вимагає замочування). Потім злити воду, залити пшеницю молоком і варити крупу до готовності (30-50 хвилин). У гарячу кашу додати вершкове масло і остудити під закритою кришкою.

Відео дня

Мак залити склянкою теплої води і залишити на 10 хвилин. Потім перетерти в ступці до появи білого "молока". Сухофрукти також замочити в теплій воді на 10 хвилин. Змішати пшеницю, розім'ятий мак, сухофрукти, мед. За бажанням розбавити кутю молоком або узваром.

Щедра кутя з перловки

Інгредієнти:

  • перлова крупа - 200 г;
  • мак - 100 г;
  • волоські горіхи - 100 г;
  • родзинки - 100 г;
  • курага - 100 г;
  • мед - 2 ст. л.;
  • вершки 20% - 70 г.

Перловку промити кілька разів і залити водою в співвідношенні 1:2. Варити перлову крупу до напівготовності (25-30 хвилин). Потім влити в кашу вершки і варити ще 30 хвилин. Готову кашу приправити медом. Мак залити окропом на 10 хвилин і потовкти в ступці. Курагу і горіхи дрібно порубати.

Змішати перлову крупу, мак, курагу, родзинки і горіхи. За бажанням розбавити кутю молоком. 

Багата кутя рецепт / фото ua.depositphotos.com

Щедра кутя з рисом і мигдалем

Інгредієнти:

  • рис довгозерний -120 г;
  • молоко - 150 г;
  • мак - 70 г;
  • мигдаль - 100 г;
  • родзинки - 50 г;
  • курага - 50 г;
  • мед - 2 ст. л.

Курагу з родзинками замочити в окропі, поки вариться рис. В окремій мисці також замочити мак. Рис промити кілька разів, залити порівну водою і молоком. Зварити рис до готовності (приблизно 25 хвилин). 

Мак розтерти в ступці або перебити блендером. Мигдаль злегка підсмажити на сухій сковороді і порубати ножем. Курагу дрібно нарізати. Змішати варений рис, мигдаль, родзинки, курагу і розтертий мак. Заправити страву медом.

Вас також можуть зацікавити новини: