Приготовлена спаржа відрізняється не лише делікатним смаком, але й має безліч корисних властивостей.
Спаржа хороша і як гарнір, і як самостійна страва. Правильно приготовлена вона має не лише тонкий та делікатний смак, але й безліч корисних властивостей.
Буває спаржа (вона ж аспарагус) зеленого, білого, рожевого та фіолетового кольорів. У їжу вживають пагони, які вважаються делікатесом.
Страви зі спаржі відрізняються великою різноманітністю. Вона добре поєднується практично з усіма продуктами. Спаржу можна додавати в салати, готувати з неї супи та рагу. Часто її просто бланшують і подають з соусом, а також запікають.
Пучок спаржі необхідно розібрати по стеблинках і добре промити. Свіжа молода спаржа практично не потребує обробки: потрібно лише зрізати нижні кінці, якщо вони загрубілі. У немолодої спаржі слід акуратно зняти верхній волокнистий шар. І так само, як у молодої, відрізати нижні загрубілі кінці.
Очищена спаржа зазвичай зав'язується в пучок ниткою та варитися в каструлі з високими стінками у вертикальному положенні.
Нижні кінці спаржі опускаються у підсолену воду на 3/4 всієї довжини, і так варяться, а верхні кінці готуються на пару, щоб не розм'якли. Готувати спаржу потрібно 5-10 хвилин залежно від сорту і товщини стебел, однак важливо не переварити.
Готуємо соус-заправку. Добре перемішати оливкову олію з лимонним соком. Додати цукор та за бажанням майонез. Посолити і поперчити за смаком.
Зрізати жорстку основу стебел спаржі. Відварити спаржу в підсоленій воді 2-3 хвилини (до м'якості). Викласти пагони спаржі на листя руколи і полити приготовленою заправкою.
Спаржу помити, зрізати найтовстішу частину стручків, приблизно 1/4 від загальної довжини. Потім за допомогою ножа очистити тонку шкірку решти стебла. Нарізаємо очищені стебла на шматочки, залишивши кілька штук стручків цілими.
У посудині з товстим дном на розтопленому вершковому маслі спасерувати порізану цибулю до м'якості. Додати підготовлену спаржу, залити бульйоном (можна водою) і довести до кипіння під закритою кришкою.
Влити вершки і продовжити готувати ще приблизно 15 хвилин, щоб стручки пом'якшали.
Посолити і додати перцю до смаку.
Готову спаржу, крім цілих стебел, перетворити на пюре разом із вершками за допомогою блендера, намагаючись домогтися максимально гладкою та однорідної консистенції.
Вичавити в суп сік лимона, перемішати й розлити по порційних тарілках, додавши в кожну шматочки стебел спаржі і прикрасивши сухариками.
Спаржу промити, відрізати нижню тверду частину. Викласти на деко, застелене фольгою.
Присипати сухарями, сиром, посолити й поперчити. Скропити оливковою олією. Запікати в розігрітій до 180°С духовці приблизно 15 хвилин.
Тим часом обсмажити на оливковій олії нарізаний дрібно часник, потім додати нарізані гриби. Все обсмажити.
Подавати спаржу з грибами разом, присипавши страву нарізаною петрушкою.
Філе індички посолити, поперчити, трохи скропити оцтом і додати оливкову олію. Потім обсмажити м'ясо на грилі. Після обсмажування нарізаю його тоненькими смужками.
Покласти на плиту каструлю з водою, солю й відварити в ній пасту. Коли паста буде майже готова, додати спаржу і доварювати до повної готовності. Потім зливати воду.
Оббризнути пасту оливковою олією та додати обсмажене м'ясо. Все перемішати. Поперчити і подавати страву до столу.
Цибулину порізати півкільцями і відправити під окріп для виведення зайвої гостроти.
Читайте такожСмачні мариновані огірки: прості рецепти хрумкої закуски
Очистити спаржу від шкірки зверху вниз, промити, нарізати невеликими шматочками та відварювати 15 хвилин у підсоленій воді. Відкинути на друшляк і залишити охолонути.
Викласти відварену курку в салатник, додати спаржу.
Злити з горошку рідину й додати в салат, потім додати цибулю, помідори, огірки та перець. Насамкінець додати таку заправку: змішати 2 столові ложки гірчиці, сік половини лимона і 5 столових ложок оливкової олії.