
Мариновані огірки – це смачна закуска в зимову пору року, яка стала неймовірно популярною та справжньою традицією.
Вони будуть гарним доповненням до трапез та пишного застілля.
Мариновані огірки "Болгарські"
Інгредієнти на три літрові банки
- Огірки - 2 кг
- Часник - 6 зубчиків
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Насіння гірчиці - 3 ч. л.
- Цукор - 8 ч. л.
- Сіль - 4 ч. л.
- Вода - 1 л
- Оцет - 6 ст. л.
- Перець чорний - 18 шт.
Читайте такожХрумкі огірки з кетчупом: рецепт смачної заготовки на зиму
У стерилізовані банки викласти по 1 чайній ложці насіння гірчиці, по 2 зубчики часнику і 6 штук перцю горошком чорного та 1 маленьку цибулину. Далі вкласти в банку якнайщільніше огірки.
Готуємо маринад. На 1 літр води додати цукор 8 чайних ложок, 4 чайні ложки солі та 6 столових ложок оцту 9-процентного. Кип'ятити 3 хвилини й залити гарячим маринадом банки.
Покласти банки стерилізуватися в киплячу воду на 8 хвилин. Після сплину вказаного часу закрутити банку й перевернути приблизно на 2 години, не укутуючи.
Мариновані огірки з лимонною кислотою
Інгредієнти розраховані на трилітрову банку
- Огірки - 2 кг
- Часник - 5-7 зубчиків
- Листя смородини - 4 шт.
- Листя вишні - 4 шт.
- Перець горошком - 6-8 шт.
- Гвоздика - 4 шт.
- Парасольки кропу - 2 шт.
- Цукор - 4 ст. л.
- Сіль - 2 ст. л.
- Кислота лимонна - 1 ч. л.
Добре помити огірки й зрізати трохи кінчики. Якщо огірки куплені, тоді краще замочити їх у холодній воді на кілька годин.
На дно простерилізованої банки викласти листя смородини та вишні. Сюди ж відправити часник, перець горошком, парасольки кропу та гвоздику.

Огірочки викласти якомога щільніше. Залити повні банки окропом, накрити кришкою й дати огіркам постояти 10-15 хвилин.
Готуємо маринад. Акуратно злити воду з банок у каструлю. Додати один ополоник окропу (запас для википання), засипаємо цукор і сіль. Перемішати й дати закипіти.
Після того, як маринад прокипів 3 хвилини, починати розливати по банках. Всипати лимонну кислоту. Залити маринадом до країв горлечка, добре закрутити кришкою. Покласти банки з огірками під ковдру, щоб поступово остигали.
Огірки в томатній заливці
Інгредієнти на 10 банок по 650 мл
- Огірки - 5 кг
- Помідори - 2 кг
- Часник - 250 г
- Олія - 250 мл
- Цукор - 250 г
- Сіль - 3 ст. л.
- Оцтова есенція 70% - 2 ст. л. (або оцет 9% - 15-18 ст. л.)
Спочатку приготувати томатну заливку для огірків. Помідори потрібно обшпарити окропом і зняти шкірку. Пропустити їх через м'ясорубку або подрібнити процесором. Додати рослинну олію, цукровий пісок, сіль. Довести до кипіння і варити 10 хвилин.

Огірки вимити й нарізати кільцями.
У томат поступово додати розрізані на кільця огірки. Після закипання варити огірки в томатній заливці 20 хвилин. Потім додати часник та оцет, усе перемішати.
Простерилізувати банки. Огірки в томаті розкласти в стерилізовані банки, закатати.
Пікантні мариновані огірки
- Огірки - 2,5 кг
- Сіль - 60 г
- Перець чилі - 10 г
- Часник - 40 г
- Оцет - 300 мл
- Рослинна олія - 160 мл
- Цукор - 600 г
Огірочки невеликого розміру залити холодною водою й залишити замочуватися на 2 години. Через дві години злити воду, а огірки добре помити. Насухо протерти овочі, відрізати носики та хвостики. Нарізати огірки вздовж на 4 або 6 частин, залежно від розміру овочів.
Скласти нарізані огірки в глибоку миску, засипати їх сіллю, добре перемішати руками та залишити огірки настоюватися протягом 6 годин.
Потім злити всю воду. Почистити часник, промити його, просушити й нарізати невеликими скибочками. Додати часник до огірків.
Читайте такожЯк правильно заморозити полуницю: способи та корисні поради
З перцю чилі видалити насіння, промити його холодною водою і порубати на дуже дрібні шматочки. Додати його до огірків і часнику, добре перемішати овочі.
У каструлю влити оцет, рослинну олію та цукор, добре розмішати й поставити на повільний вогонь. Проварюємо доти, поки суміш не дійде до кипіння і весь цукор не розчиниться.
Залити огірки з перцем і часником отриманим розсолом, залишити на 12 годин для настоювання, прикривши кришкою й прибравши у темне місце.
Потім перекласти огірки в підготовлені простерилізовані банки. Маринад знову довести до кипіння, залити ним огірки й закрити кришками. Закручені банки перевернути на кришки й залишити до повного охолодження, після чого перенести в прохолодне місце.