Японські суші та роли нескладно приготувати в домашніх умовах.
Суші є традиційною стравою Країни висхідного сонця. Пов’язано це з тим, що риба і рис, з яких готуються суші, є найбільш доступними продуктами в цьому регіоні.
Колись слово "суші" позначало рибні заготовки в Японії. У тому вигляді, в якому японську страву знають і люблять сучасні люди, вони з’явилися на початку минулого століття. Відтоді вид і склад суші практично не змінився.
Класичні суші мають овальну форму та являють собою своєрідний корж з рису, на який кладуть невеликий шматочок риби, і все це перев’язують тонкою смужкою водорості норі.
Роли – один із видів суші. Саме вони набули найширшого поширення і визнання споживачів. Назва "рол" у перекладі з англійської означає "скручувати". Зазвичай начинка рола обертається в лист водорості норі, іноді в тонкий омлет або в соєвий "папір". Все частіше роли скручують таким чином, що лист норі був усередині, а рис або начинка – зовні.
Інгредієнти на 2 порції
Промити рис декілька разів, поки вода не стане прозорою. Помістити рис в ємність для варіння і залити водою. Води повинно бути в півтора разу більше, ніж рису. Довести рис до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і варити 10-15 хвилин.
Додати в рис оцтову заправку. Для цього змішуємо 2-3 ч.л. рисового оцту, 0,5 ст.л. цукру і 0,25 ч.л. солі. Щоб сіль і цукор швидше розчинилися, можна нагріти отриману суміш в мікрохвильовій печі або на печі.
Нарізати сьомгу та огірок смужками. На килимок покласти лист водоростей норі блискучим боком униз. Розкласти на норі зварений рис, залишивши з одного краю 1,5 см вільного місця. Викласти в ряд сьомгу та огірок, після чого за допомогою бамбукового килимка закрутити все в рол.
Нарізати роли з сьомгою та огірком, попередньо трохи змочивши ніж. Подавати на стіл разом з васабі, імбиром, соєвим соусом і смаженим кунжутом.
Інгредієнти на 4 порції
Для суші потрібно правильно відварити рис – підійде будь-який круглий рис. Його ретельно промиваємо, заливаємо чистою водою і ставимо на сильний вогонь, доводимо до кипіння. Співвідношення води та рису тут 1:1,5.
Після закипання зменшуємо вогонь до мінімуму й варимо рис на самому слабкому вогні 15 хвилин, кришку не відкриваємо і не перемішуємо.
Тим часом готуємо заправку для рису. В рисовий оцет додати сіль і цукор, добре перемішати.
Можна відразу ж очистити й нарізати огірок смужками.
Зняти рис з вогню і дати йому постояти ще 10 хвилин із закритою кришкою. Рис полити заправкою і перемішати, в ідеалі дерев’яною лопаткою. Дати рису трохи охолонути.
Лист норі розрізати на 2 половинки, килимок для ролів обгорнути харчовою плівкою. Руки змочити у воді й на шорсткий бік листа норі викласти рис тонким шаром.
За допомогою килимка акуратно перевертаємо лист норі рисом униз. На лист кладемо крем-сир, огірок або авокадо. За допомогою циновки акуратно згортаємо рол.
На килимку рівним шаром розкласти філе риби, загорнути заготівлю ролу за допомогою того ж килимка. Ножем акуратно нарізати рол на 6-8 частин.
Інгредієнти розраховані на 4 порції
Спочатку необхідно відварити крупу. Рис краще використовувати спеціальний для приготування рол, але підійде і круглозерний. Добре промити його, поки вода не стане прозорою. Покласти рис в каструлю, залити холодною водою, варити під закритою кришкою. Після закипання, зменшити вогонь до мінімуму й готувати ще 10 хвилин.
Читайте такожНайсмачніший запечений короп: як приготувати ніжну й соковиту рибу в духовці
Готуємо заправку для рису, змішавши рисовий оцет із сіллю і цукром. Додати в теплий рис.
На килимок покласти лист норі блискучою стороною вниз. Змочити долоні водою й розподілити рис на аркуші, залишаючи зверху 3 см. Викласти смужку копченої курки, вершковий м’який сир, і додати свіжого огірка.
Скрутити за допомогою килимка лист норі в тугий рулет, щоб він не розгортався, вільний край промазуємо водою. Нарізаємо рулет дуже гострим ножем на 6-8 частин.
Покласти нарізані роли в форму для випікання, застелену пергаментним папером. Посипати натертим сиром. Поставити в розігріту духовку. Щойно на ролах утворюється сирна скоринка, значить страва готова.