Печиво, пончики та піца: рецепти смачної випічки без яєць

Різноманітні солодощі або ситну несолодку випічку можна приготувати без використання яєць.

Чимало різноманітної випічки можна приготувати, не використовуючи яйця. Це може бути дріжджове, сирне, листкове або бісквітне тісто для пиріжків, млинців, піци та інших смаколиків. І така випічка буде дуже смачною.

Сирне печиво з повидлом

  • Пшеничне борошно - 250 г
  • Вершкове масло - 180 г
  • Сир (5%) - 200 г
  • Цукор - 3-4 ст.л.
  • Ванільний цукор - 1 ч.л.
  • Розпушувач - 1 ч.л.

Для посипання

  • Цукор - 2 ч.л.
  • Мак - 1 ч.л.
  • Мелена кориця 1 ч.л.

Для начинки

  • Густе повидло, джем, конфітюр або варення

Сир протерти через сито. З'єднати його з розм'якшеним вершковим маслом і двома видами цукру. Розтерти на однорідну масу.

Читайте такожНіжно-м’який бісквітний рулет: як приготувати ідеальний смаколик

Борошно просіяти з розпушувачем, додати до масляно-сирної маси й замісити еластичне тісто, що не липнутиме до рук. Загорнути його в харчову плівку й прибрати в морозилку на 10 хвилин.

Присипати стіл борошном, розкачати в тонкий пласт, товщиною близько 4-5 мм. Нарізати тісто на невеликі квадрати. Залишки тіста розкачати й так само нарізати квадратами. У середину кожного квадрата покладіть 0,5 чайної ложки джему або повидла. З'єднати протилежні краї квадратів, підвернувши один під інший.

Деко застелити пергаментом, перекласти печиво, посипати зверху цукром та маком і випікати при 200°С до золотистого кольору близько 15 хвилин.

Повітряні пончики без яєць

  • Борошно - 350-400 г
  • Вода тепла - 250 мл
  • Цукор - 2 ст. л.
  • Дріжджі сухі - 1 ч. л.
  • Олія - 1 ст. л. (+ для обсмажування)
  • Сіль - 1 дрібка
  • Варення - за смаком (у начинку)
  • Цукрова пудра - за смаком

Нагріти воду й розвести у ній дріжджі, залишити суміш на кілька хвилин у теплому місці.

У глибоку миску просіяти борошно (300 грамів), додати сіль цукор і рослинну олію. Потім влити опару з дріжджів і ретельно все перемішати.

Поступово досипати решту борошна, поки тісто не стане м'яким та еластичним. Сформувати з приготовленого тіста кулю й покласти його в миску, накрити її харчовою плівкою та залишати в теплі на 1 годину.

Посипати стіл борошном, викласти тісто й трохи обім’яти його. Потім тісто потрібно розділити на 16 рівних шматочків, з кожного скачати кульку.

Кожну кульку розім’яти в коржик й у середину покласти трохи варення або джему. З'єднати краї тіста та сформувати акуратну кульку.

Розігріти в каструльці рослинну олію та викласти в неї пончики. Обсмажити їх на вогні трохи нижче середнього до золотистого кольору.

Коли пончики трохи охолонуть, посипати їх цукровою пудрою й подавати до столу.

Піца з грибами та ковбасою

Для тіста

  • Борошно - 500 г
  • Цукор - 1 ст.л.
  • Сіль - 1 ч.л.
  • Дріжджі сухі - 6 г
  • Вода - 300 мл
  • Оливкова олія - 2 ст.л.

Для начинки

  • Ковбаса салямі - 50 г
  • Ковбаса варено-копчена - 90 г
  • Сир твердий - 100 г
  • Печериці свіжі - 200 г
  • Мариновані гриби (гливи) - 100 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Олія соняшникова - за смаком
  • Орегано, базилік - за смаком

Для змащування тіста

  • Оливкова олія - 1 ст.л.
  • Томатний соус або паста - 1-2 ст.л

Влити теплу воду та оливкове масло. Спершу перемішати тісто лопаткою, далі продовжити заміс руками. В процесі ручного замісу додати решту борошна. Тісто має вийти м'яким і таким, що не липнутиме до рук. Накрити миску з тістом кришкою і прибрати на 30 хвилин у тепле місце. Отриманого тіста вистачить на дві великі піци.

Читайте такожПишні вареники на пару: як приготувати неймовірні смаколики

Тим часом зробити начинку. Ковбасу салямі нарізати кружальцями, а варено-копчену соломкою. Печериці нарізати пластинками, цибулю чверть кільцями й обсмажити їх на соняшниковій олії, дати охолонути. Соломкою нарізати гливи.

Деко змастити соняшниковою олією, розділити тісто навпіл і розкачати одну частину в коржик руками. Змастити тісто оливковою олією, а потім томатною пастою або соусом. Розкласти зверху довільно ковбасу та гриби. Посипати орегано, базиліком і тертим сиром.

Розігріти духовку до 250°С і запікати піцу 8-10 хвилин. Готову піцу з грибами та ковбасою перемістити на тарілку, можна посипати зеленню й розрізати на порції.