23 квітня: церковне свято сьогодні, кому помолитися за здоров'я військових

Яке церковне свято відзначають 23 квітня за новим і старим стилем, що не можна робити, у кого іменини.

23 квітня православні віряни згадують великомученика Юрія Переможця (Георгія Побідоносця), мучеників Анатолія і Протолеона. У народному календарі - Юр'їв день. Про його традиції, прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 23 квітня за старим стилем - розповідаємо нижче.

23 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

23 квітня за новим календарем (6 травня за старим) - день пам'яті одного з найвідоміших християнських святих - Георгія Каппадокійського, який відомий як Юрій Переможець, або Георгій Побідоносець, а також мучеників Анатолія, Протолеона і цариці Олександри.

Великомученик Георгій жив у III-IV століттях. Він служив на військовій службі, виділявся розумом, хоробрістю і вправністю. Георгій зробив військову кар'єру і увійшов до військової ради при імператорі Діоклетіані. Коли імператор вирішив відродити язичництво і влаштував гоніння на християн, Георгій, який сповідував християнство, викрив Діоклетіана в жорстокості та несправедливості.

Воїна піддали тортурам, щоб змусити відмовитися від християнської віри, але той чудесним чином зцілювався після них. Свідки цього дива увірували в Христа, а два сановники, Анатолій і Протолеон, відкрито сповідували віру. Їх тут же стратили. Увірувала в Христа і дружина імператора - цариця Олександра, але їй не дали прославити Бога, а повели до палацу.

Свято 23 квітня за старим стилем - день пам'яті мучеників Терентія, Помпія, Африкана, Максима, Зенона, Олександра, Феодора та інших.

Про що говорять прикмети на 23 квітня

У народному календарі 23 квітня - свято Юр'єв день. За його прикметами судять про те, якими будуть погода і врожай:

  • дощ пішов - буде багато трави і хороший сінокіс;
  • ніч тепла - до врожаю хліба;
  • холодна погода - до врожаю проса і вівса.

Вважається, що якщо день 23 квітня теплий видався, то літо скоро настане.

Що можна робити 23 квітня

За мужність і духовну перемогу над катами, великомученика Георгія називають Побідоносцем. У святого просять про здоров'я воїнів, захисту від хвороб та нечисті, а також охорони худоби від недуг. Дівчата моляться з проханнями послати гідного нареченого.

За народними прикметами, якщо сьогодні вмитися ранковою росою, то довше будеш молодим і сильним.

Що не можна робити 23 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - відмовляти в допомозі, веселитися, влаштовувати застілля і п'янки. Триває Великий піст 2024 - тим, хто поститься, заборонені скоромні продукти, а дозволяється гаряча їжа без рослинної олії.

Згідно з народними прикметами цього дня суворо забороняється підвищувати голос і сваритися - існує повір'я, що того, хто порушив, може вбити блискавкою. Не варто багато працювати, більше часу варто приділити молитві.

23 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександра, Анатолій, Афанасій, Валерій, Валерія, Георгій, Єгор, Іван, Юрій.

Вас також можуть зацікавити новини: