Коли день Георгія Побідоносця і в чому допомагає святий / колаж УНІАН

Один із найвідоміших християнських святих Георгій Каппадокійський, якого в багатьох країнах знають як Георгій Побідоносець, зазнав особливо важких страждань за Христа і був зарахований до лику великомучеників. Про історію життя святого, які молитви підносять йому та коли день Георгія Побідоносця відзначають за новим і старим стилем у 2024 році - розповідаємо в матеріалі.

Хто такий Георгій Побідоносець

Георгій жив у III-IV століттях, народився в Каппадокії (зараз це територія Туреччини), у багатій і знатній родині. Пізніше він переїхав до Палестини, пішов на військову службу і став воєначальником у імператора-язичника Діоклетіана. Георгій був сильним і красивим юнаком, з-поміж інших виділявся своєю хоробрістю і розумом і був улюбленцем у імператора. Але Діоклетіан задумав відродити язичництво і викорінити християнство. Георгій, який сповідував віру в Христа, відмовився розправлятися з християнами за велінням імепратора і вирішив розділити долю з одновірцями. Своє майно він роздав бідним, рабів відпустив на волю, а сам вирушив до Діоклетіана, заявив про своє віросповідання і викрив правителя в жорстокості та несправедливості.

Георгія спочатку вмовляли відректися від Христа, але безуспішно. Тоді воїна кинули до в'язниці і стали катувати. Сталося неймовірне: з'явився ангел і зцілив його - багато хто тоді одразу ж увірував у Христа, серед них була і дружина імператора Олександра. Ніякі тортури не змогли зломити святого - він залишався цілим і неушкодженим. Ба більше, своїми молитвами Георгій воскресив померлого і зціляв в'язнів у в'язниці. Тоді його й Олександру наказали стратити, але цариця померла дорогою на плаху.

Відео дня

Як Георгій Побідоносець убив змія

Найвідоміший подвиг святого Георгія - його перемога над змієм, який завівся у водах озера недалеко від Бейрута (Лівія). Існують дві версії, коли це сталося: за однією воїн убив чудовисько на початку військової служби, за другою - після своєї смерті.

Змій затягував людей на дно і поїдав їх там. Жителі міста були змушені щодня віддавати змії на поталу молодих людей. В один із таких днів дівчина, яка чекала своєї долі на березі озера, побачила воїна на коні: Георгій помолився, кинувся на змія і вбив його. Здивовані жителі міста увірували в Христа, а біля озера побудували храм. Це чудо отримало своє тлумачення: змій - це втілення диявола, перемога над ним - символ торжества християнства над язичництвом.

Святого Георгія нарекли Побідоносцем за його мужність і духовну перемогу над катами, які не змогли його змусити зректися віри, а також за чудотворну допомогу людям, яким загрожує небезпека.

Коли свято Георгія Побідоносця за старим і новим календарем

23 квітня 303 року вважається датою смерті святого, ця ж дата - день пам'яті Георгія Побідоносця за новим церковним календарем. За старим стилем святого згадують 6 травня.

Нагадаємо, що після переходу Православної церкви України на новий церковний календар усі неперехідні свята і дні пам'яті (з фксованою датою) зсунулися на 13 днів раніше.

Свято Георгія Побідоносця - традиції та що не можна робити

У день пам'яті Георгія Побідоносця добре піти до церкви або прочитати молитви Георгію Побідоносцю вдома.

Георгій Побідоносець - покровитель воїнів і всіх, хто страждає від воєн, хліборобів і скотарів, захисник від ворогів і диких звірів.

У святого Георгія просять благословення, захисту і здоров'я, особливо для тих, хто зараз на військовій службі й далеко від дому, щоб допоміг знайти мир, вберіг від ворогів, недоброзичливців, людської злості й хижих звірів, зберіг врожай і худобу, вберіг від стихійного лиха, пожеж, повені та розорення.

У народі свято отримало назву Єгорів або Юр'єв день.

Що не можна робити в день Георгія Побідоносця:

  • лаятися, лихословити;
  • ображати худобу і домашніх тварин;
  • шити і вишивати;
  • різати - користуватися ножицями, сокирою;
  • полювати і рибалити.

Також не радять цього дня багато працювати.

Раніше ми розповідали, коли Вербна неділя 2024 і про головні традиції та заборони цього свята.

Вас також можуть зацікавити новини: