Великий піст 2024 - правила і заборони / ua.depositphotos.com

Піст перед Великоднем - один із найважливіших у православних вірян. Дати посту залежать від свята Великодня, тому щороку змінюються. Скільки триває Великий піст 2024 року, у чому його суть і яких правил дотримуватися в цей час - у матеріалі.

Що таке Великий піст і в чому його суть

Великий піст - головний період утримання у християн. У цей час вірянам не можна харчуватися скоромною їжею, слід відмовитися від розваг, шкідливих звичок. Але це далеко не головне.

Говіння під час посту - це підготовка до Великодня, очищення перед головним святом. І насамперед людина має очиститися духовно, змінити своє життя на краще - переглянути своє ставлення до оточуючих, світогляд і сприйняття цінностей. Тому основний акцент під час Великого посту потрібно робити якраз на чистоту своїх думок і справ, а обмеження в їжі - це лише допоміжна частина.

Відео дня

Скільки триває Великий піст 2024 року

Дати початку і закінчення Великого посту змінюються щороку, оскільки залежать від дати Великодня. Починається піст рівно за 7 тижнів до свята Великодня і триває 48 днів - до суботи перед Христовим Воскресінням.

У 2024 році Великий піст розпочався 18 березня, а закінчиться 4 травня.

Що входить у Великий піст:

Кожен із семи тижнів наповнений особливим духовним змістом.

Які правила Великого посту

Що потрібно робити у Великий піст / ua.depositphotos.com

Під час посту перед Великоднем важливо дотримуватися низки правил. Вони допомагають очиститися не тільки фізично, а й духовно:

  • більше молитися, читати Святе Письмо;
  • частіше відвідувати храм;
  • каятися;
  • стежити за своїми думками і вчинками - не хвалитися, не заздрити, не засуджувати.

Також важливо під час Великого посту робити якомога більше благих справ - допомагати тим, хто потребує допомоги, приділяти час близьким людям.

Великий піст - що можна їсти в цей час

Під час посту за церковним статутом слід відмовитися від їжі тваринного походження - м'яса, яєць, молочних продуктів:

  • у понеділок, середу і п'ятницю покладається сухоїдіння - фрукти, овочі, хліб, вода, компот;
  • у вівторок і четвер можна їсти гарячу їжу без масла;
  • у суботу та неділю - гарячу їжу з рослинною олією.

Рибу можна їсти тільки в дні двунадесятих свят. Ці суворі обмеження насамперед стосуються ченців, у мирян же піст може бути не настільки суворим.

Адже, як уже говорили, обмеження в їжі - це не головне. Набагато важливіше стежити за своїми думками, мовою, діями. Це гарний час, щоб відмовитися від шкідливих звичок. Постарайтеся дотримуватися правил посту, описаних вище, а утримання від їжі нехай допоможе в цьому.

Раніше ми розповідали, коли будуть православні пости у 2024 році за новим церковним календарем.

Вас також можуть зацікавити новини: