Яке сьогодні свято 1 травня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 1 травня за новим стилем вшановує пам'ять пророка Єремія, митрополита Макарія Київського і благовірної Тамари, цариці Грузинської. За старим стилем у свято сьогодні вшановують єпископа Кузьму Халкідонського.

Наші предки це народне свято присвячували найважливішій справі - посівам. Усією сім'єю від дітей до старих збиралися на городі й займалися посівами овочів. У перший день травня висаджували картоплю, бобові, квіти, пересаджували розсаду у відкритий ґрунт. За прикметами, все посаджене сьогодні прекрасно приживеться, тому власникам ділянок лінуватися не варто.

Щоб рослини швидше росли і дали багатий урожай, грядки поливали колодязною або святою водою. Також під час перекопування ґрунту в нього закопували шкаралупу великодніх крашанок.

Відео дня

Господині в народне свято 1 травня збирали сезонні трави і рослини, цілющі дикі квіти, деревні бруньки. У смородини та аґрусу зривали молоді листочки, які пізніше використовували в консервації.

День вважається невдалим для поїздок, оскільки здавна в цей період погода була непередбачуваною і з частими дощами. Люди боялися, що дорога покриється брудом, тому в дорогу не вирушали. Також на цей період відкладали риболовлю, оскільки риби починають відкладати ікру.

Почути у свято 1 травня ластівку або кування зозулі - дуже щаслива прикмета. У такої людини всі справи будуть вдаватися.

1 травня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Телець. Іменинники цього дня за характером активні, енергійні, бадьорі. Можуть займатися кількома справами одночасно і в усьому досягати успіху. Товариські та страждають від тривалої самотності. Їхніми головними недоліками є відсутність самокритики та впертість.

1 травня свято Україна / фото dae jeung kim, Pixabay

Що не можна робити 1 травня

Не скаржтеся на своє життя та проблеми, інакше їх стане ще більше.

Заборонено ловити рибу, оскільки триває сезон нересту.

Якщо у домашньої худоби народилося ягня, теля або козеня, то не можна показувати новонародженого незнайомцям, щоб не наврочили.

Нічого не давайте в борг, інакше позичене вам не повернуть.

Лінуватися, байдикувати, відкладати на потім важливі справи - до невдач у житті.

Прикмети погоди 1 травня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Пішов дощ - до багатого врожаю зернових цього року.
  • Сонячна, тепла погода - до погожого серпня.
  • Вранці з'явилася роса, а до обіду випарувалася - до поліпшення погоди.
  • Якщо між дерев з'явилася павутина, то більше не буде морозів.
  • Горобина вже зацвіла - літо буде раннє.
  • На яких рослинах сидять бджоли, ті добре спотворять улітку.
  • Який перший день травня, таким весь місяць буде.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: