Церковне свято 12 вересня: не робіть цього сьогодні, щоб не вкоротити здоров'я

Яке сьогодні свято відзначають віряни та головні заборони дня.

12 вересня за новим церковним календарем закінчуються святкування Різдва Пресвятої Богородиці. Також цього дня вшановують священномученика Автонома. У народному календарі день отримав назву Артамон Змійовик. Що потрібно, а чого не слід робити на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

12 вересня 2023 - яке свято сьогодні за новим церковним календарем

Автоном жив за часів правління імператора-язичника Діоклетіана і був єпископом у місті Пренесте. Коли почалися гоніння на християн, Автоному довелося піти в інше поселення - Сорею, де його прихистив благочестивий Корнилій. Там єпископ багато проповідував, навернув до християнської віри чимало людей, побудував церкву на честь Архангела Михаїла і зробив Корнилія дияконом.

Але сам Автоном вирішив піти в інші місця, щоб проповідувати і там. Повернувся він лише через кілька років і висвятив Корнилія в єпископи. Коли Автоном потрапив у сусіднє селище, то під впливом його проповіді там зруйнували язичницький храм. Язичницькі жерці не пробачили цього єпископу і вбили його під час богослужіння. Мощі святого знайшли нетлінними через 60 років і створили храм в ім'я священномученика Автонома.

***

12 вересня також завершується свято Різдво Пресвятої Богородиці, яке триває з 8 вересня. Цього дня у храмах відбуваються урочисті служби, присвячені Божій Матері.

Святого і свято вшановують 12 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем їх згадують 25 вересня.

Народні прикмети на 12 вересня 

За прикметами дня орієнтувалися, якою буде погода найближчим часом і зима: 

  • якщо до цього дня на березах і дубах усе листя опало - до теплої зими, а якщо багато листя - буде сувора зима;
  • гарна погода цього дня - протримається ще кілька днів;
  • багато жолудів вродило - наступний рік буде врожайним.

У народі 12 вересня - свято Артамон Змійовик, ім'я Автоном переробили для милозвучності, а Змійовиком прозвали, бо змії цього дня ховалися в нори.

12 вересня - що сьогодні не можна робити

Заборони цього дня такі самі, як і на свято Різдва Богородиці:

  • не можна бажати зла, лаятися і лихословити;
  • заборонено відмовляти в допомозі та милостині;
  • займатися важкою роботою, а також прибирати в будинку.

Цього дня також не слід стригти волосся і нігті - можна "відрізати" здоров'я. Не радять іти в ліс, щоб не зустрітися там зі зміями.

Що можна робити 12 вересня

Можна піти на службу до храму, поставити свічку, помолитися, подякувати Богородиці за все і попросити не залишати у скрутну хвилину.

Прийнято цього дня збирати ягоди горобини і робити з них заготовки. Варто також зробити якусь добру справу - добро повернеться сторицею.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: