Кейт Бекінсейл - 48: знакові етапи кар'єри справжньої "красуні на драйві"

Новий фільм Бекінсейл "Красуня на драйві" вийде на великі екрани 29 липня.

26 липня 2021 року британській акторці Кейт Бекінсейл виповнюється 48 років. Несподівано, але факт.

З цієї нагоди УНІАН разом з "Вольга Україна" вирішив згадати знакові етапи кар'єри харизматичної акторки.

Красуня-знавець класичної літератури відразу трьома мовами - англійською, російською та французькою - народилася в родині коміка Річарда Бекінсейла і театральної актриси Джуді Лу.

Бекінсейл-старший вважався одним з комедійних геніїв свого часу і був справжньою суперзіркою британського телебачення. Звідси й таким потужним потрясінням не лише для родини, а й для всієї країни стала його раптова смерть від серцевого нападу у віці 31 рік в 1979 році, коли Кейт не виповнилося й 6 років. Наступного року загинув Джон Леннон і британська преса порівнювала прощання фанатів з "бітлом" зі скорботою британців про Річарда Бекінсейла. Настільки популярним був практично невідомий в наших широтах комедійний актор.

Читайте такожДжейсону Стейтему - 54: нетипові ролі майстра бойовиків і улюбленця жінок

Багато в чому через цю складну історію Кейт Бекінсейл в юності не думала про акторство, зосередившись в школі на вивченні іноземних мов - французької та російської. За цією ж спеціалізацією майбутня зірка поступила і в Оксфорд, але досить швидко зрозуміла, що її завзяття у вивченні мов безпосередньо пов'язане з любов'ю до класичних французьких та російських драматургів. Так, в коледжі актриса починає виступати на сцені й проходити прослуховування, в результаті отримавши в 19 років одну з головних ролей у масштабній голівудсько-британської екранізації Шекспіра "Багато шуму з нічого". Комедія Кеннета Брани вийшла на екрани в 1993 році з прем'єрою на Каннському кінофестивалі. У фільмі крім Кейт Бекінсейл і Кеннета Брани також зіграли: Дензел Вашингтон, Кіану Рівз, Емма Томпсон, Майкл Кітон, Роберт Шон Леонард та багато інших.

У 90-х актриса вперше грає в театрі на головних сценах Лондона, в тому числі й в улюбленій "Чайці" за Чеховим, де знайомиться з Майклом Шином, майбутнім батьком її єдиної дочки Лілі. Водночас акторці пропонують виключно ролі дівчат в корсетах з минулого, кульмінацією чого стала чергова версія "Емми" за Джейн Остін, де Кейт зіграла разом з Марком Стронгом. Будучи фанатом класичної літератури, актриса, тим не менш, не планувала провести всю свою кар'єру в екранізаціях від BBC і шукала можливість змінити амплуа. Першою спробою стала кримінальна комедія "Шахрайство" 1997 року, заради якої Бекінсейл радикально змінила імідж за допомогою "хлоп'ячої" стрижки. А через рік їй запропонували роль, після якої для Бекінсейл відкрився Голлівуд - тусовщиці Шарлотти з трагікомедії Уіта Стіллмана "Останні дні диско". Ідеальна грація і чудовий американський акцент Кейт Бекінсейл привернули до себе увагу голлівудських студій.

Згодом актриса переїжджає до США і проходить численні проби на головні жіночі ролі в великих голлівудських студійних фільмах. І ставка себе окупає. Актрису затвердили на головну жіночу роль у військовому епіку "Перл-Харбор", незважаючи на сумніви режисера Майкла Бея. В результаті й глядачі, й критики високо оцінювали саме гру Бекінсейл, що виросла на класичному кіно та театрі, та змогла зіграти достовірну "дівчину з минулого".

У тому ж 2001 році виходить комерційно успішна романтична комедія "Інтуїція", в якій Кейт зіграла з Джоном К’юсаком, що знаходився в той час на підйомі своєї кар'єри.

Актор хотів попрацювати саме з Бекінсейл, будучи великим шанувальником "Останніх днів диско" і спочатку запрошував її на роль у своїй комедії "Фанатик", але в той момент актриса якраз готувалася до народження дитини. Сама Бекінсейл називає зйомки в "Інтуїції" - одними з найбільш комфортних і приємних у своїй професійній фільмографії. А ось прес-тур фільму був якраз затьмарений поведінкою продюсера - того самого Харві Вайнштейна, який в грубій формі намагався диктувати підбір гардероба акторки і сумнівається в тому, чи потрібно Кейт постійна присутність бойфренда Майкла Шина. Очевидно добре, що ні Шин, ні К’юсак не залишили актрису наодинці з Вайнштейном. Не здалася Кейт і в частині гардеробу, прийшовши на лондонську прем'єру картини в стильному білому брючному костюмі, чим викликала на себе гнів Вайнштейна, що нині відбуває 23-річний тюремний термін за домагання та згвалтування.

Через рік до Кейт Бекінсейл приходить унікальна пропозиція: стати екшн-зіркою і очолити потенційну франшизу. Йдеться, звичайно ж про "Інший світ". Актриса, яка є великим ентузіастом фітнесу, була впевнена в своїй фізичній спроможності витягнути таку роль. "Якраз в той момент, коли хтось мені сказав - якби не Анджеліна Джолі, то ти могла б бути відмінною Ларою Крофт, я отримала пропозицію стати Селін з "Іншого світу ". Я порахувала, що впускати таку можливість було б абсолютно безглуздо", - говорила актриса виданню Variety у 2004 році. Більш того, актриса переконала режисера і свого майбутнього чоловіка Лена Вайзмана віддати роль перевертня Люциана вже екс-бойфренда Майклу Шину, який також на той момент був відомий як виконавець класичних амплуа.

Всього зірка знялася в чотирьох фільмах франшизи "Інший світ" і виконала камео в спін-оффі "Повстання ліканів", де якраз історія крутилася навколо Люциана у виконанні Шина. Останній фільм франшизи - "Інший світ: Війни крові" вийшов у 2016 році.

В середині нульових Бекінсейл також була запрошена режисером франшизи "Мумія" Стівеном Саммерсом і студією Universal на головну жіночу роль в екшені "Ван Хелсінг" з Г'ю Джекманом.

У тому ж 2004 році Кейт зіграла невелику роль в епічній драмі Мартіна Скорсезе "Авіатор". Бекінсейл, яку вже тоді називали однією з найкрасивіших актрис Голлівуду, втілила образ легендарної зірки Ави Гарднер.

У перервах між зйомками в "Іншому світі", актриса повертається до жанру комедії, зігравши в одному з найуспішніших фільмів Адама Сендлера "Клік: З пультом по життю". Бекінсейл, будучи великою любителькою практичного гумору і з віком набувши славу одного з головних голлівудський пранкерів, була в захваті від сценарію та можливості попрацювати з Адамом Сендлером.

У 2007 актриса грає відразу в двох трилерах - "Біла імла" від Домініка Сена та "Вакансія на жертву" Німрода Антала. Останній був виконаний в популярному тоді жанрі хоррор-трилера в замкнутому просторі. Фактично, вся ноша фільму опинилася на плечах Кейт і її партнера Люка Вілсона. Чи варто говорити, що вони прекрасно з нею впоралися.

Актриса не приховує, що в якийсь момент починає відмовлятися від великої кількості пропозицій, розповівши інтерв'юеру Ларрі Кінгу: "Це були проекти, в яких абсолютно не було сенсу. Я пам'ятаю як писала студіям: "Слухайте, це ж суцільні штампи, страйк сценаристів закінчився півроку тому, чому все настільки погано?". На питання легендарного ведучого чи не шкодує вона про відкинуті сценарії, актриса лише сказала: "Ні, ви що. Так, це були хороші гроші, але це була суцільно нісенітниця, яку глядачі не злюбили усіма фібрами душі".

У наступні пару років актриса з'явилася в драмеді "У них все в порядку" з Робертом Де Ніро т трилері "Контрабанда" з Марком Волбергом від режисера Бальтасар Кормакура. Бекінсейл не раз пригадувала, що саме сценарії цих двох фільмів повернули їй віру в те, що у Голлівуду все ще є порох в порохівницях.

У 2012 актриса з'являється в новій версії "Згадати все" від режисера Лена Вайзмана за фантастичною повістю Філіпа Діка. У новому прочитанні також зіграли Колін Фаррелл, Джессіка Біл та Брайан Кренстон. Бекінсейл в ролі Лорі втілила не тільки власну версію персонажа Шерон Стоун з фільму Пола Верховена 1990 року, але і сюжетну лінію Ріхтера - антагоніста фільму, голови служби безпеки.

У наступні пару років актрису переслідувало кілька невдач в хоррор-жанрі, коли у критиків було одне резюме: "Дивіться тільки заради Бекінсейл", що актриса справедливо знаходила досить сумнівним компліментом. Втім, Кейт Бекінсейл і не планувала сумувати та зробила справжнісінький розворот на 180 градусів. В 2016 році на кінофестивалі Санденс вперше показують костюмну комедію "Любов і дружба" за гумористичним оповіданням Джейн Остін з Кейт Бекінсейл у головній ролі. Відгуки були одностайно позитивними, а актриса отримала кілька престижних премій і номінацій. Отож за справжньою іронією долі, повернення до костюмної ролі влаштував той же режисер, який свого часу дозволив вибратися актрисі з цього образу - Уіт Стіллман, автор "Останніх днів диско" і один з найбільш шанованих незалежних режисерів нашого часу.

Пробує Кейт Бекінсейл свої сили і на малому екрані. У 2019 році на Amazon Prime виходить британський міні-серіал "Вдова" - детективна історія, написана спеціально під актрису, розповідає про жінку, яка не вірить, що її чоловік загинув в авіакатастрофі в Конго і відправляється на його пошуки, повні небезпек.

У своєму новому проекті Кейт Бекінсейл поєднує відразу два своїх улюблених жанри - комедію та екшн. "Красуня на драйві", чия кінотеатральна прем'єра в Україні призначена вже на 29 липня, розповідає про дівчину Лінді, власницю екстраординарних здібностей (сила, швидкість, спритність), які безпосередньо пов'язані з її спалахами гніву. Фільм режисера Тані Векслер зібрав видатний кастинг: Кейт в ролі титульної "красуні", Стенлі Туччі в ролі її доктора і друга, Джай Кортні в образі романтичного інтересу, а також Боббі Каннавале, Лаверн Кокс і лауреатка премії "Оскар" С’юзан Сарандон в ролях представників органів правопорядку. За словами Бекінсейл, Лінді стала однією з її улюблених героїнь і вона із задоволенням повернулася б до продовження.

Чи стане "Красуня на драйві" нової франшизою - дізнаємося зовсім скоро, але іменинниця точно не дасть нам нудьгувати - зараз у Кейт Бекінсейл в роботі три нових проекта.