Джейсон Стетхем у новому фільмі Гая Річі / кадр з фільму "Гнів людський"

26 липня 2021 року англійському акторові Джейсону Стейтему, найбільш відомому за фільмами Гая Річі та франшизами "Перевізник", "Адреналін" і "Форсаж", виповнюється 54 роки.

З цієї нагоди УНІАН вирішив згадати його нетипові ролі в кіно.

Джейсон Стейтем, який народився у творчій родині, з дитинства занурився в атмосферу вуличного театру. Втім, спочатку куди краще у нього складалася спортивна кар'єра - в дитинстві він займався футболом і бойовими мистецтвами. Але найбільшого успіху майбутній актор досяг в стрибках у воду - протягом 12 років Стейтем входив до складу національної збірної Великобританії з цього виду спорту. Не важко здогадатися, що подібний бекграунд забезпечив актора відмінними даними для бойовиків і приголомшливою фігурою на радість всім жінкам по інший бік екрану.

До того, як потрапити в кіно, Стейтем, який називав спорт швидше хобі, спробував заробляти на життя вельми незвичайним способом - торгуючи на вулиці прикрасами і парфумерією. Пізніше він потрапив в модельний бізнес і в поле зору тоді ще режисера-початківця Гая Річі. Останній покликав Стейтема на роль у кримінальній комедії "Карти, гроші, два стволи, що димлять", що згодом отримала статус культової і поклала початок багаторічній дружбі і співпраці Стейтема і Річі

Читайте такожСандрі Буллок - 56: найкращі ролі володарки зірки на Голлівудській алеї слави

Наступним фільмом у кар'єрі Стейтема став "Великий куш" Гая Річі (2000), за яким на молодого актора посипалася лавина пропозицій на участь в бойовиках - "Перевізник", "Пограбування по-італійськи", "Сотовий", "Адреналін", "Форсаж", "Нестримні" і багато інших. Але були в кар'єрі Стейтема і нетипові проекти.

"Костолом" / Mean Machine (2001)

На тлі більш відомих робіт Гая Річі, цілком незаслужено втрачається його продюсерський проект - спортивна комедійна драма Баррі Сколника "Костолом". До фільму, що розповідає про футбольний турнір в будівлі в'язниці, перекочувало чимало акторів з команди Гая Річі, включаючи Вінні Джонса і Джейсона Стейтема. Останній виконав роль абсолютно безбашенного персонажа, попутно використовуючи свої футбольні навички.

"Лондон" / London (2005)

У 2005 році Стейтем знявся в мелодрамі "Лондон", де глядач побачив актора в абсолютно незвичайному амплуа. По-перше, він тут був не лисий. По-друге, майже нікого не бив. Замість цього персонаж Стейтема - успішний бізнесмен з сексуальними проблемами - в компанії свого нового знайомого (його роль виконав Кріс Еванс) йде на вечірку, де їм ніхто не радий. Там вони зловживають наркотиками, говорять по душах і періодично нариваються на неприємності.

"Шпигунка" / Spy (2015)

Ще один фільм, в якому Стейтем продемонстрував швидше свій комедійний талант, ніж бойові навички - комедія "Шпигунка". Тут він зіграв роль тупуватого, але самовідданого спецагента, який в компанії героїні Меліси МакКарті протистоїть небезпечним терористам. Особливо нашому глядачеві гріє душу сцена з Вєркою Сердючкою.

"Гнів людський" / Wrath of Man (2021)

У 2021 році в бойовику "Гнів людський" відбулося довгоочікуване возз'єднання на великому екрані Гая Річі та Джейсона Стейтема. Останній зіграв роль загадкового чоловіка з темним минулим, який, підштовхуваний жагою помсти, поступово розбирається з бандою жорстоких грабіжників, що атакують інкасаторів. У цьому фільмі Стейтем показав, що він досі може дати фору молодим колегам, але і драматизму у нього побільшало.

Відзначимо також, що на даний момент завершується робота над новим бойовиком Гая Річі з Джейсоном Стейтемом у головній ролі - "П'ять очей", який має вийти в прокат в січні 2022 року. Цього разу Стейтем повернеться до свого більш звичного амплуа - він зіграє агента МІ-6, якого наймає міжнародна служба розвідки "П'ять очей", щоб вистежити і зупинити тих, хто стоїть за продажем смертельної зброї нового покоління.