Космічний вестерн "Ковбой Бібоп": чому новий серіал Netflix викликав стільки суперечок

Наприкінці минулого тижня Netflix випустив свій черговий гучний серіальний проект – нео-нуарний космічний вестерн "Ковбой Бібоп", заснований на однойменному японському аніме-серіалі. У підсумку десятисерійний проект отримав кардинально протилежні відгуки. Розбираємося, чому так вийшло.

Досвід показує, що будь-який ремейк проекту з великою армією шанувальників, а також екранізації та перезапуски, отримують негативні відгуки від фанатів оригіналу. І науково-фантастичний серіал "Ковбой Бібоп" / Cowboy Bebop (США, 2021), відразу 10 епізодів якого вийшли 19 листопада на Netflix, не став винятком.

Японський аніме серіал в жанрах нео-нуар / космічний вестерн "Ковбой Бібоп" виходив на екрани наприкінці 90-х років, і з тих пір він щільно засів в топ-50 найкращих серіалів за версією користувачів сайту IMDb. Незважаючи на великий успіх серед глядачів далеко за межами Японії, аніме-серіал виявився порівняно нетривалим. А тому новина про те, що Netflix випустить його адаптацію з живими акторами, викликала небувалий ажіотаж.

Проте після виходу нового серіалу фанати оригіналу залишилися дуже незадоволені. Вони критикували адаптацію за втрату фірмового стилю, недостатнє розкриття персонажів і непослідовність в слідуванні оригінальному сюжету. Так, приблизно після третього епізоду події почали розвиватися зовсім інакше, головні герої були дещо змінені (наприклад, Джет Блек в новій версії обзавівся купою сімейних проблем), та й загальна атмосфера стала не такою тягучою, пішовши на користь динаміки і комічності. Хоча критики відзначали, що творці серіалу багато в чому намагалися віддати шану оригіналу – залучення автора оригінального саундтрека Йоко Канно, збереження стилістики титрів і аналогічна зав'язка сюжету, все ж новий проект виявився багато в чому відмінним від оригіналу. І саме цей факт "образив почуття" багатьох відданих фанатів. Мовляв, ви вже визначитеся – або ви слідуєте канону до кінця, або робите щось зовсім нове.

А ось тим, хто не дивився оригінальний аніме-серіал, версія "Ковбой Бібоп" зразка 2021 року "зайшла" куди більше. Ось і автор даного огляду не був знайомий з оригіналом до виходу серіалу, тому зміг сприймати його без порівнянь і зазирань в минуле, а таким, який він є. Тим більше, що для розуміння сюжету не обов'язково було мати підготовчу теоретичну базу – всі необхідні деталі розкривалися по ходу серіалу.

Отже, про що ж серіал? Події "Ковбой Бібоп" розгортаються в постапокаліптичному 2071 році. Через якусь катастрофу (так і не зрозуміло, яку саме) Земля виявилася спустошена, а вцілілі жителі планети розселилося по інших об'єктах Сонячної системи. Тому, принаймні в серіальній версії, кожне нове суспільство чимось нагадує ту чи іншу частину Землі. Тут вам і Нова Європа, і Нова Тіхуана, і багато іншого. Загалом, роздроблені переселенці напевно відчували серйозну ностальгію, попутно відстоюючи свої власні інтереси.

І ось у всьому цьому космічному хаосі небувалу популярність здобула професія мисливця за головами, яких тут називають "космічними ковбоями". Вони подорожують по Сонячній системі в пошуках злочинців, за упіймання яких живими призначена нагорода. Саме цим заробляє собі на життя екіпаж міжпланетного корабля під назвою Bebop. Цю концепцію серіал повністю перейняв у оригіналу.

Однак якщо в оригінальному аніме-серіалі було чотири головних персонажа і собака, за підсумками першого сезону Netflix повноцінно представив глядачам тільки трьох. У цій версії центральним персонажем став загадковий Спайк Шпігель (його грає Джон Чо зі "Стартрека" і "Гарольда і Кумара") – колишній член злочинного Синдикату, якому набридло вбивати і він розпочав нове життя, ховаючи минуле. Саме навколо його історії, включаючи заклятих ворогів і велику любов (варто відзначити, не найвдаліший і не дуже актуальний для 2021 року персонаж), обертається основний сюжет.

Інші два персонажі – колишній коп Джет Блек (Мустафа Шакір) і Фей Валентайн (Даніелла Пінеда), що прокинулася після довгого кріогенного сну – були відсунуті на другий план. Саме до зображення останніх і була звернена критика фанатів оригіналу. Що ж, можливо, вони і правда стали менш складними і цікавими, але для тих, хто не знайомий з оригіналом, це не склало проблеми. Просто це була зовсім інша історія, яка також має право на існування.

А ось пес Айн, який в оригінальному аніме був представлений як секретний лабораторний експеримент з унікальними розумовими здібностями, в новому серіалі так і залишився миленьким коргі, від якого практично ніякої користі й не було. Ну, крім тонни мімімі для любителів песиків.

Четвертий "людський" персонаж – ексцентричний геніальний комп'ютерний хакер-підліток Едвард – з'явився в кадрі буквально на останній хвилині серіалу. Ймовірно, творці спочатку задумували другий сезон, проте враховуючи реакцію глядачів і критиків (на всіляких кіноагрегаторів у нього вельми середні оцінки), його існування поки що залишається під питанням.

Тим не менш, хотілося б трохи встати на захист серіалу в контексті того, що він програє конкуренцію оригіналу і не повністю йому слідує. А взагалі, чи варто було робити новий проект повною копією аніме більш ніж двадцятирічної давності? Та й ще з урахуванням того, що тепер його знімали не японці, а американці? Чи цікаво взагалі фанатам оригіналу дивитися повністю ідентичну історію, заздалегідь знаючи, як будуть розвиватися події? Або, може, краще абстрагуватися і спробувати сприймати його як окремий проект?

З іншого боку, в якійсь мірі серіал вельми справедливо отримує середні відгуки критиків. Так, тут стильна дорога картинка, з атмосферним саундтреком і хорошими акторами, а до роботи до нього підключені не останні люди в індустрії. Одночасно, багато що в серіалі видалося дещо "прісним". Так, тут є видовищні бійки під джазову музику і гідні комічні моменти, але в цілому серіал навряд чи зможе претендувати на звання шедевра. Проте, якщо вимкнути в собі сноба, він відмінно підійде для серіального марафону вихідного дня для тих, кому потрібно щось в дусі "Вартових галактики".

PS: Для тих, хто все ж захоче порівняти новинку з оригіналом, скажемо – на Netflix також є аніме-серіал "Ковбой Бібоп" зразка 90-х.

Про інші кіносеріальні новинки тижня читайте в нашому огляді.