Як дізнатися, що пора копати часник і як його зібрати, щоб зберегти до нового врожаю.
Часник - один з найбільш невибагливих на городі. Йому не потрібен якийсь особливий догляд або регулярний полив. Але є у нього одна особливість - його важливо вчасно викопати, аби він не був молодим, але і не перезрів. Розповідаємо, коли можна копати часник і що з ним робити після збору.
У озимого і ярого часнику різні терміни збору. Озимий часник (той, який садять восени), як правило, в середній смузі викопують з середини липня до початку серпня. Ярий часник (посаджений навесні) - пізніше, з другої половини серпня і до середини вересня. Терміни збору залежать також від сорту: ранні готові через 85-90 днів, пізні - через 100-110 днів. Але сказати з точністю, якого числа треба копати часник - просто неможливо. Багато залежить від регіону, погоди і особливостей грунту. Тому, щоб визначити, можна копати часник чи ще не можна, в народі навчилися орієнтуватися на кілька основних ознак.
Є кілька способів, як визначити, коли копати часник:
Також у стиглого часнику лушпиння повинне стати щільним і сухим, фіолетового або білого кольору, в залежності від сорту.
Для ярого часнику "працюють" ті ж правила, що і для озимого. Але є ще кілька ознак:
Чому важливо викопати часник вчасно: все просто - якщо з цією справою запізнитися або поквапитися, то овоч буде погано зберігатися, може почати гнити і не долежить до нового врожаю.
Є кілька основних правил збору часнику, щоб він довше зберігся:
Перезрілий і пошкоджений часник відкладіть і використовуйте в першу чергу.
З цибулею ситуація схожа - немає єдиного універсального терміну для її збору, бо це залежить від регіону, погоди та сорту. Але є кілька вірних ознак: у зрілої цибулі починає жовтіти перо і пригинатися до землі, шийка засихає, а шкірка починає лущитися.