Експерт поділилася простим секретом, що робити з помідорами у вересні, щоб плоди дозріли навіть у прохолодну погоду.
Сезон помідорів добігає кінця, але до настання холодів можна встигнути зібрати ще врожай. Є простий прийом, який не тільки прискорює дозрівання, а й робить плоди більшими. Розповідаємо, що потрібно робити, щоб помідори швидше червоніли.
Нагадаємо, раніше ми також розповідали, як і коли обрізати малину восени - звичайну і ремонтантну.
Засновниця The Homesteading RD Кеті Крейчі (Katie Krejci) поділилася порадою, яка допомагає томатам у вересні рости і дозрівати не гірше, ніж у розпал літа, пише британський таблоїд Express.co.uk. За її словами, обрізка томатних кущів - один із найпростіших і найкорисніших прийомів сезону, оскільки він допомагає зберегти здоров'я рослин і при цьому отримати рясний урожай.
Працює це дуже просто: видаляючи верхівку томатного куща, ми даємо сигнал для рослини, що потрібно припинити ріст і зав'язування нових плодів. Замість цього, всі свої сили рослина спрямує на дозрівання вже наявних помідорів. Як результат, плоди стають більшими, насичуються цукром і набувають солодшого смаку.
І навпаки, залишивши занадто високі кущі у вересні, можна втратити частину врожаю - стебла легко ламаються, а листя, що відмирає, створює умови для розвитку фітофторозу та інших хвороб.
Як правильно обрізати томатні кущі:
Важливо використовувати гострий і продезінфікований спиртом секатор, а після кожного обрізання протирати леза, щоб не переносити хвороби з однієї рослини на іншу.
У результаті ви отримаєте великі, соковиті та насичені смаком томати, готові до збору прямо перед холодами. Експерт зазначає, що таку обрізку важливо зробити саме у вересні, оскільки погода швидко псується, і заморозки, що наближаються, можуть погубити плоди.