Розповідаємо, що дає замочування насіння в перекису водню і як правильно приготувати розчин.
Досвідчені городники перед посадкою томатів і перцю радять замочувати насіння. Помічено, що після таких процедур насіння швидше сходить, саджанці не хворіють і дають кращий урожай. Наприклад, роблять замочування насіння томатів і перцю в перекису водню. Розповідаємо, як це працює.
Перекис водню - це сильний антисептичний засіб. Він знезаражує насіння і підвищує його схожість. Замочувати можна практично все насіння, за винятком дражованого - воно вже пройшло обробку і знезараження, інкрустованого насіння (у нього є тонкий водорозчинний шар, який містить знезаражувальні та ріст-стимулювальні компоненти), а також насіння томатів-гібридів відомої селекції (воно також вже готове до висаджування).
Перед замочуванням у перекису насіння радять покласти на 20 хвилин у воду кімнатної температури - вона розм'якшить оболонку й ефект буде кращим. Є два способи замочування.
Спосіб 1:
Спосіб 2:
Іноді практикують замочування насіння помідорів у чистому перекисі. Для цього беруть 3%-вий перекис, опускають у нього марлю з насінням, тримають 10 хвилин. Потім промивають під проточною водою, просушують і висівають.
Важливо: не слід залишати насіння в розчині перекису на довгий час - воно стане непридатним для висаджування.
Замочування насіння перцю в перекису водню роблять за такою ж схемою.
Раніше ми розповідали, у чому краще замочувати насіння помідорів і огірків перед посадкою.