У МЗС розповіли, яким чином Росія намагається виправдати свою агресію проти України

За словами заступниці міністра, життя населення на окупованих Росією територіях перебуває під постійним ризиком.

Росія не допускає міжнародних правозахисників до окупованого Криму та постачає зброю на Донбас. Таким чином Кремль намагається виправдати агресію проти України, вважають у вітчизняному Міністерстві закордонних справ.

Про це заявила заступник глави МЗС Еміне Джеппар під час виступу на віртуальній зустрічі на полях 75-ї Генасамблеї ООН, повідомляє "Радіо Свобода".

"Росія намагається виправдати свою агресію проти України, спотворюючи принципи R2P. Російська окупаційна влада відмовляє міжнародним правозахисним спостерігачам, зокрема, Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні в доступі до Криму. Не припиняються і незаконні поставки зброї і боєприпасів на Донбас. Життя населення на окупованих територіях перебуває під постійним ризиком", - сказала вона.

Читайте такожЗеленський анонсував внесення в ООН оновленої резолюції щодо Криму

Зазначимо, офіційної реакції російського МЗС на цю заяву поки немає.

Російська агресія в Україні: що було раніше

Президент України Володимир Зеленський в ООН наголосив, що Російська Федерація посилює мілітаризацію Криму, що порушує безпековий баланс Чорноморського регіону.

Окупація Криму: хронологія

  • Росія окупувала український Крим, увівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.
  • Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.