Російська Федерація посилює мілітаризацію Криму / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що Російська Федерація посилює мілітаризацію Криму, що порушує безпековий баланс Чорноморського регіону.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на загальних дебатах світових лідерів під час засідання 75-ї сесії Генеральної асамблеї ООН в онлайн-режимі.

Зеленський відзначив, що у 21 столітті Росія незаконно анексувала півострів Крим та Україна вже сьомий рік стримує її військову агресію на Донбасі.

«Які почуття були б у засновників ООН, якби вони дізнались, що 75 років потому в центрі Європи буде йти війна? Що в Криму брутально порушуються права людини, відбуваються переслідування українців та кримських татар. Посилюється мілітаризація півострова, та акваторій поруч з ним, що порушує безпековий баланс Чорноморського регіону. Чи змінили б вони щось у статуті та механізмах ООН, якби знали, що через 75 років, внаслідок війни на Донбасі буде 14 тисяч загиблих і майже півтора мільйони людей втратять свої домівки?», - заявив він.

Як відомо, у зв’язку із пандемією коронавірусної хвороби COVID-19, цього року звернення глав держав і урядів відбуваються у віртуальному форматі.

Читайте також"Кримчани їй не потрібні": у Зеленського пояснили, навіщо Росія стягує війська в Крим

Окупація Криму Росією: хронологія подій

Росія окупувала український Крим, увівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.

18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.