Ми вже повідомляли про вдалий виступ збірної України на Першому міжнародному фестивалі кулінарного мистецтва в Греції. До того ж переможці працюють саме напроти УНІАН... Тож як усе відбувалося, дізнаємося з перших рук.
Ми вже повідомляли про вдалий виступ збірної України на Першому міжнародному фестивалі кулінарного мистецтва, що відбувся 11-14 травня на острові Кріт у Греції. Зокрема, українці здобули срібну медаль у командних змаганнях. Крім того, золоту медаль в номінації “Страви з курячого філе” завоював шеф-кухар ресторану готелю “Дніпро” Вячеслав Грибов (фото 1), а в номінації “Суп з овочів” не було рівних кухареві 6-го розряду того ж ресторану Олександрові Хамазенку (фото 2). Вячеслав Грибов також одержав “срібло” в номінації “Страви з баранини”.
Щоб докладніше дізнатися про досягнення українців, ми вирушили до ресторану готелю «Дніпро», де зустріли обох кухарів. З майстрів ще не зійшла середземноморська засмага, а радість перемоги не встигла згаснути в повсякденній київській колотнечі. У прохолодному залі ресторану ми разом пили зелений чай. Говорив здебільшого Вячеслав Грибов, Олександр Хамазенко іноді поправляв свого старшого товариша.
- Були ми, німці, росіяни, італійці. З Києва приїхала доволі велика делегація. Це шеф-кухарі ресторанів «Егоїст», «Страдіварі», «Лямур». Змагання проводилися в містечку Роял-мар-вілладж, в п`ятизірковому готелі «Альдемар», напевно, кращому на всьому Кріті. Змагалися на березі моря, на майданчику для гладіаторських боїв, там і стояли кухарські столи. На ярусах - столики для публіки, яка, сидячи під парасольками, спостерігала, вболівала.
- Хто був організатором заходу?
- Асоціація кулінарів Греції. Вів фестиваль грек Дімітрос і наш актор Анатолій Гнатюк з театру Франка, був присутній також Борис Бурда. Журі складалося з 6-7 осіб, причому щодня було нове.
- Скільки загалом було номінацій?
- Дванадцять: «Гарячі страви з риби-меч», «Страви з темного м`яса» (яловичина), «Страви з свинини», «Страви з тіста» (пельмені, вареники і т.ін.), «Страви з тіста і овочів» тощо. Працювали цілий день під пекучим сонцем, з одинадцятої до п`ятої.- Яка перемога була першою?
- Розкажіть про куряче філе.
- Я думав, чим би здивувати публіку і журі. І, враховуючи, що все відбувалося на Кріті, зробив філе в грецькому стилі. Гарнір приготував з дрібно нарізаних овочевих кубиків, загорнув у спеціально обсмаженим способом баклажан, додав помідори. Філе розпустив, поклав на нього сир Фета, брокколі та інші компоненти, загорнув все у фольгу, затушив з вершковим маслом. Вийшов соковитий рулет. На підгарніровку зробив картоплю по-грецьки. Ту, яку готує будь-яка грецька господиня, – з часником, помідорами, оливковою олією, соком лимону. Тушковану картоплю поклав на гарнір. Це забезпечило мені золоту медаль. Щоправда, виникла невелика накладка. Поки готував страву, відвернувся, грецькі помічники випадково викинули деякі елементи декору. У результаті почав оформляти тарілку, але не знайшов цибулі, селери та ін. Довелося вигадувати на ходу альтернативні варіанти.- А що там з бараниною?
- Баранина була вже наступного дня. Я був володарем золотої медалі, тому працював розслабленим. Вирішив підійти до завдання нестандартно. Всі готували ягняти з ребрами, я зробив баранину в зелених прованських сухарях з виноградним соусом на червоному вині. І, коли журі обговорювало роботи, думки поділилися: або давати золото мені і моєму суперникові-грекові, але потім вирішили, що він трохи кращий.- Був ще суперкубок.
- В останній день провели акцію «Чорна скринька». Всі золоті медалісти мали одержати невідомі продукти, дізнатися просто на місці, що їм принесли, обміркувати протягом 10-15 хвилин страву і подати на суд журі. Щоправда, умови дещо змінили. Вирішили, що повинні змагатися команда Греції і команда України. Вибрали по четверо людей від команди. Був я, Саша, ще двоє.Нам принесли щупальця восьминогів, каракатиці, кальмарів, величезні королівські креветки завдовжки десять-двадцять сантиметрів. Я таких взагалі ніколи в житті не бачив. Були барабулька, лангуста, мідії, черепашки «морські вареники» тощо. Нам треба було зробити по два зразки страви: один надавався на суд жюрі, другий - для огляду глядачів. Разом чотири подвійні страви: два салати, дві основні страви, дві гарячі закуски, два десерти.
На роботу дали дві години. Журі відпочивало весь цей час, а коли повернулося, одержало страви з номерками, і ніхто не знав, ким вони були приготовані. Бали виставляли, як кажуть, наосліп. Ми програли зовсім трохи - на 0,7 бала. Організатори сказали, що готові були розділити призове місце. Але кубок вирішили залишити в Греції. А грошовий приз, чималий, вирішили поділити.
*** Вячеслав Грибов і Олександр Хамазенко обидва почали свою кар`єру в ресторані готелю «Дніпро». Тільки перший - з 1978 року, другий – з 1999. З розмови з ними я зрозумів, що запитувати рецепти приготування супер-страв, з якими вони завоювали Кріт, не має сенсу: все одно у вас таких немає. А на прохання поділитися головним секретом, відповіли, що все треба готувати з любов`ю і під час процесу думати тільки про добре.
Розмовляв Олексій Просєкін