"Ризики для України, які зашкалюють": Кулеба прокоментував дружбу Лукашенка з Росією

Глава МЗС заявляє, що Україна, Польща і Литва в рамках формату взаємодії Люблінського трикутника пропонували Білорусі посередництво, але влада Білорусі мовчить.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що вибір Олександра Лукашенка стосовно підтримки Росії створює ризики для України, які "зашкалюють". 

Про це Кулеба сказав в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі ТРК "Україна". 

Читайте також"Ми на боці білоруського народу": Кулеба про невизнання легітимності Лукашенка

"Зараз найбільший брак - брак конкретних кроків. Тому Білорусь по суті закрилася. Вона станом на зараз відкинула пропозиції щодо посередництва", - заявив Кулеба. 

Глава МЗС наголосив, що наразі головна задача полягає у налогодженні посередництва у Білорусі між владою і опозицією.

"Але Білорусь відмовилась. Україна пропонувала посередництва разом з державами Люблінського трикутника - Польщею та Литвою. Сусіди, найближчі, - дві держави ЄС, і одна не ЄС. Тиша", - сказав Кулеба. 

Також він сказав, що існує пропозиція щодо нейтрального посередництва від ОБСЄ, але влада Білорусі на спільну пропозицію від головуючої в ОБСЄ Албанії і від Швеції, яка головуватиме в організації у 2021 році, теж мовчить. 

"Олександр Лукашенко зробив свій вибір - він обрав Росію, Володимира Путіна. А це означає конфронтацію, і це ключова ситуація", - заявив Кулеба. 

Він додав, що Україна зважує усі ризики, які через зміцнення Росії у Білорусі з'являються для України. "І ми розуміємо, що якщо Олександр Лукашенко обрав Росію, то ризики для нас починають зашкалювати, і відповідно від цього ми будуємо своє ставлення до нього", - наголосив Кулеба.

Читайте такожЗеленський не поїде на Форум регіонів до Лукашенка

Вибори і протести в Білорусі: хроніка подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично мотивовані справи проти опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили запровадити санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня у Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Того ж дня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що українська влада проведе термінові наради для визначення офіційної позиції щодо інавгурації Лукашенка і його політичного статусу.
  • Пізніше Кулеба заявив, що інавгурація Лукашенка не означає визнання його легітимності на посаді президента.