Кулеба прокоментував інавгурацію Лукашенка / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підкреслює, що його заява про невизнання легітимності Лукашенка є офіційною позицією України як держави. 

Про це Кулеба сказав в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі ТРК "Україна". 

Читайте такожУкраїнський посол вважає, що риторика Білорусі щодо України ні до чого хорошого не призведе

Відео дня

"Ми з самого початку зайняли дуже чітку позицію - ми приєдналися до оцінок Європейського Союзу. Ми єдині, хто викликали посла на консультації. Жодна інша країна цього не робила. Дуже чітко, ніхто не вагався після того, як відбулася ця "інавгурація", - я зробив відповідний коментар", - сказав Кулеба. 

Глава МЗС заявив, що не важливо, де він робить свої заяви - в прямому ефірі чи у мікроблозі Twitter, бо "це є офіційною позицією Української держави".

"І позиція ця дуже проста, що та "інавгурація", яка відбулася, не означає визнання Олександра Лукашенка легітимним главою Білоруської держави", - наголосив Кулеба.

Також глава МЗС пояснив, чому Україна підтримує білоруський народ в умовах, коли Україна і Білорусь мають тисячу кілометрів спільного кордону, спостерігається вплив Росії у Білорусі, на українських окупованих територіях і у Придністров'ї.

"Ми вважаємо, що коли держава мусить вибирати між підтримкою влади, яка недружньо себе поводить до України, і системно порушує права людини в своїй країні, і народом, дійсно дружнім до нас - білоруським народом, ми маємо бути на боці народу. І Україна дуже чітко це артикулювала - ми на боці білоруського народу. Ми усвідомлюємо ризики, але є моменти, коли потрібно проявляти принципи", - заявив Кулеба. 

Заява Кулеби про Білорусь

24 вересня Міністерство закордонних справ Білорусі заявило, що вважає Україну несамостійною у прийнятті зовнішньополітичних рішень у зв'язку із заявою очільника МЗС України Дмитра Кулеби про легітимність Олександра Лукашенка. Перед цим Кулеба заявив, що інавгурація Лукашенка не означає визнання його легітимності на посаді президента.

Читайте такожПісля "інавгурації" Лукашенка білоруси розлючені, на вихідних може статися "щось грандіозне" - блогер

Протести в Білорусі та інавгурація Лукашенка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня у Мінську відбулася інавгурація Лукашенка.
  • Глави МЗС більшості європейських країн заявили, що вважають результати виборів у Білорусі нелегітимними.
  • У різних містах Білорусі 23 вересня після інавгурації Олександра Лукашенка громадяни вийшли на масові протести, наймасштабніші відбуваються у Мінську. Там майже одразу почався силовий розгін акції та затримання.