Bloomberg дізнався про план ЄС щодо відновлення України за кошти російських олігархів

За попередньою оцінкою, проєкт реконструкції може сягати трильйон євро (1,1 трлн доларів).

Європейський Союз розглядає можливість використання доходів від активів, вилучених у підсанкційних росіян, для фінансування зусиль України з відновлення після війни.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

Згідно із документом, який опинився у розпорядженні ЗМІ, виконавчий орган ЄС пропонує фінансовий пакет у координації з союзниками та іншими організаціями, щоб допомогти покрити фінансову прірву України у розмірі $15 мільярдів протягом наступних трьох місяців.

Комісія запропонує Києву кредити на суму від €7 до €9 мільярдів для фінансування нагальних законопроєктів уряду, як частину пакету, що ще обговорюється. Згідно з проєктом пропозиції, країни-члени запропонують нові гарантії, які дозволять блоку пропонувати довгострокові позики, а гранти з бюджету ЄС субсидуватимуть виплати відсотків.

Проєкт "Відбудуй Україну"

Для довгострокової реконструкції комісія запропонує створити програму під назвою "Відбудуй Україну", куди будуть направлено всі ресурси.

У рамках цієї ініціативи ЄС буде досліджувати використання конфіскованих активів у російських осіб, які потрапили під санкції після початку війни в Україні. Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив в інтервʼю кільком європейським ЗМІ про готовність Берліну розглянути можливість арешту резервів російського центрального банку за кордоном і використати ці гроші для фінансування реконструкції.

За словами джерел видання, проєкт реконструкції може сягати трильйон євро (1,1 трлн доларів).

Вас також можуть зацікавити новини: