ДБР проведе спецрозслідування у справі Януковича про незаконне переправлення осіб через держкордон

Досудове розслідування триває та здійснюється слідчими Державного бюро розслідувань.

Печерський районний суд Києва надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно колишнього президента України Віктора Януковича у кримінальному провадженні за обставинами вчинення ним організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України та підбурювання до вчинення дезертирства (ч. 2 ст. 332, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 408 Кримынального кодексу).

Про це повідомив Офіс генерального прокурора України.

За даними слідства, 23 лютого 2014 року експрезидент України, діючи спільно з начальником служби своєї безпеки та представниками Російської Федерації, за допомогою трьох гелікоптерів збройних сил РФ, вилетів з села Урзуф Донецької області та повітряним шляхом незаконно перетнув і переправив не менше 20 осіб через державний кордон України до міста Анапа Краснодарського краю Російської Федерації.

Цього ж дня колишній президент, перебуваючи на територій військової частини Чорноморського флоту Російської Федерації в районі Козацької бухти в  Севастополі, підбурював військовослужбовців Управління державної охорони України, які безпосередньо виконували завдання по забезпеченню його особистої охорони, до вчинення дезертирства.

У Офісі генпрокурора зазначають, що також судом надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно колишнього заступника начальника Управління державної охорони України – начальника Служби безпеки президента України, якому інкриміновано організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України та дезертирство (ч. 2 ст. 332, ч. 1 ст. 408 Кримінального кодексу).

Досудове розслідування триває та здійснюється слідчими Державного бюро розслідувань.

Як повідомляв УНІАН, у 2018 році свідок у справі про держзраду Януковича у суді розповів про те, як колишній президент України таємно залишив свою резиденцію та виїхав до Росії у 2014 році.

Так, за словами Олеся Шарана, Януковича весь час супроводжувала його охорона. Він сказав, що, зокрема під час зупинки у Криму на території військової частини Янукович зібрав працівників УДО, які його супроводжували, і запитав, хто хоче їхати разом з ним. За словами Шарана, ті, хто погодився, написали заяви про звільнення з УДО.

Своєю чергою Янукович написав заяву про відмову від державної охорони. Потім екс-президент з тими, хто погодився їхати з ним, поїхав у невідомому напрямку.

Екс-президент України Янукович обвинувачується у вчиненні держзради, пособництві представникам влади РФ, в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, в порушенні порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни, тобто злочинах, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу.

19 травня 2022 року Офіс генпрокурора повідомив, що Печерським районним судом м. Києва Януковичу обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою .

1 лютого 2022 року суд дозволив заочне слідство та взяття під варту головного охоронця експрезидента України - колишнього заступника начальника Управління державної охорони України – начальника Служби безпеки президента України.

Йдеться про Костянтина Кобзаря, який в ніч проти 22 лютого 2014 року втік разом з Януковичем до Росії.

Як відомо, 23 травня суд надав дозвіл на арешт екс-президента Януковича у справі про підписання Харківських угод.

Вас також можуть зацікавити новини: