Держава повинна взяти на себе відповідальність за пенсіонерів - нардеп

Народний обранець наголосив, що Україна повинна врахувати досвід європейських країн, де була запроваджена накопичувальна приватна система.

При запровадженні обов’язкової накопичувальної пенсійної системи держава повинна гарантувати, що люди не втратять заощадження у приватних фондах у разі їх банкрутства або припинення діяльності з інших причин. Про це заявив народний депутат, лідер партії "За майбутнє" Ігор Палиця.

"В Україні запроваджують обов’язкову накопичувальну пенсійну систему. Це потрібний крок, який у перспективі покращить життя пенсіонерів. Однак вона стане корисною для людей лише за чотирьох важливих умов. Перше — це 100% державна гарантія. Пенсійні рахунки громадян мають бути відкритими лише в тих банках або пенсійних фондах, репутація та фінансова спроможність яких підтверджена державою. Більше того, люди мають отримати свої пенсії, навіть якщо ці установи збанкрутують", — зазначив Ігор Палиця.

Читайте такожНардеп Палиця закликав політиків об’єднатися для захисту УкраїниКрім того, за словами народного депутата, держава повинна забезпечити прозорість роботи приватних пенсійних фондів та дати можливість накопичувати пенсію у конвертованих валютах, щоб люди не втрачали кошти через девальвацію гривні та різкі коливання курсу.

"Людина повинна бачити, на яких рахунках лежить її пенсія, розмір, відсотки, а також у неї має бути можливість вкладати ці кошти в державні цінні папери. Але тут потрібен жорсткий контроль та гарантії з боку держави — гратися у вклади має бути заборонено. Це необхідно, щоб люди не ставали жертвами фінансових пірамід і не втрачали гроші, які роками відкладають на пенсію. Також люди мають отримати можливість накопичувати пенсію в конвертованих валютах, щоб не втрачати кошти через девальвацію гривні та різкі зміни курсу", — заявив Ігор Палиця.

Водночас він наголосив, що Україна повинна врахувати досвід європейських країн, де була запроваджена накопичувальна приватна система, аби не повторювати типових помилок. А також подбати про пенсіонерів, які сьогодні отримують пенсію за солідарною системою.

Як повідомлялося раніше, депутатська група "Партія "За майбутнє" у Верховній Раді закликала уряд удвічі збільшити розмір мінімальної пенсії та прожитковий мінімум для непрацездатних осіб.