Режим тиші на Донбасі крихкий та нестабільний, але він має продовжуватись – Зеленський

За словами президента, тривалий режим припинення вогню дозволить здійснити наступні кроки на шляху до мирного врегулювання.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що режим тиші на Донбасі крихкий та нестабільний, але він має продовжуватись.

Читайте такожОкупація Криму та агресія Росії на Донбасі: Зеленський виступив в ООН (відео)Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на спільній з президентом Словаччини Зузаною Чапутовою прес-конференції у Братиславі. Захід транслював Офіс президента України у Facebook.

«Насамперед, повернення миру в Україну – це головне моє завдання як президента України, над яким від початку каденції ми працюємо в форматі 24/7 і ми змогли досягти прогресу на цьому шляху в порівнянні з попередніми роками», - заявив він.

Зеленський відзначив, що на Донбасі режим припинення вогню триває майже 2 місяці та він є найдовшим з початку війни.

«Так, час від часу є спроби зірвати це перемир’я, але існуюча тиша, поки що крихка і не до кінця стабільна, обов’язково має продовжуватись, адже вона дозволить здійснити наступні кроки на шляху до мирного врегулювання», - додав глава держави.

Водночас він зазначив, що в процесі встановлення миру на Донбасі Україні потрібна допомога міжнародних партнерів, зокрема й Словаччини.

«Ми високо цінуємо їхні зусилля та їхню постійну підтримку, зокрема солідарність у відновленні суверенітету та територіальної цілісності України, невизнання російської анексії Криму та підтримку санкційної політики щодо РФ», - зауважив президент.

Режим тиші на Донбасі: деталі

  • 22 липня учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) з урегулювання ситуації на Донбасі дійшли згоди щодо повного і всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.
  • 6 вересня ворог порушив режим припинення вогню на Донбасі, здійснивши обстріли українських позицій. Загинув український військовий, ще одного було поранено.