Дубінський виступив проти маніпуляцій і перебудови кредитних спілок на банки

Поки законопроект ухвалений тільки в першому читанні та скерований на друге.

Народний депутат Олександр Дубінський розкритикував законопроект №5125, що стосується діяльності кредитних спілок. Документ повторно розглядався 30 листопада на засіданні Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Дубінський назвав проект закону лобістським і заявив, він дозволяє серйозно перекроїти фінансовий ринок і фактично узаконити підміну понять: перетворення кредитних спілок на свого роду міні-банки.

Читайте також"Одна з найбільш "суворих" програм для України за останні 15 років": Дубінський прокоментував меморандум МВФ"Новим законопроектом пропонується змінити статус кредитних спілок. За своєю суттю це каса взаємодопомоги - некомерційна, неприбуткова організація, заснована фізособами для кредитування тільки членів за рахунок грошових внесків все тих же членів. Однак зараз лобісти намагаються перетворити її на банк. За ліцензією - кредитна спілка, а діяльність - невеликий банк. Втрачається початкова суть і сенс створення спілок, і робиться це зазначеним законопроектом №5125, який не можна ухвалювати", - наголосив народний обранець.

Дубінський виділив найбільш важливі і небезпечні моменти документа

  • надання можливості КС давати гарантії по платіжних послугах;
  • поява у спілки права на залучення коштів від інших юридичних осіб, це може привести до вибудовування "піраміди" і додаткових ризиків;
  • розширення переліку послуг КС і територіального охоплення (раніше учасники кредитної спілки зобов'язані були проживати в межах однієї області, зараз хочуть дозволити залучення людей і з декількох суміжних областей).

"Це дуже важливі моменти, оскільки вони суперечать базовим принципам функціонування кредитних спілок... Робиться все, щоб перетворити кредитні спілки на невеликі банки. Незважаючи на те, що КС є неприбутковими організаціями та не платять податок на прибуток", - зазначив нардеп.

Він заявив, що у зв'язку з цим виникає питання ще й щодо ухилення від оподаткування. 

Нардеп припустив, що прагнення лобістів перелицювати українські союзи на невеликі банки пояснюється рекомендаціями МВФ згорнути видачу нових банківських ліцензій.  

"Ми маємо справу з меморандумом МВФ, яким по суті як екстракційні заходи заборонено фактично Національному банку видавати банківські ліцензії. За останні кілька років ми не бачили надання НБУ нових ліцензій комерційним банкам. Тому що є де-факто домовленість про те, що в Україні не потрібно розширювати банківський ринок. Тому вирішили перепакувати інші структури. Наприклад, перепакувати кредитні спілки", — пояснив Дубінський.

При цьому, додав він, повністю втрачає суть діяльності спілок і підміняються правила їхнього функціонування.

Вас також можуть зацікавити новини: