Олександр Дубінський / фото УНІАН

Завершено перший перегляд кредитної програми Міжнародного валютного фонду stand-by. До України надійшов транш на $699 млн, який країна не могла отримати понад рік. 

Меморандум України з МВФ прокоментував народний депутат Олександр Дубінський.

Читайте такожЗеленський пророкує Україні великі проблеми без співпраці з МВФ"Це одна з найбільш "суворих" програм МВФ як мінімум за останні 15 років. Вся програма для України - це суцільно непопулярні заходи", - заявляє Дубінський.

Відео дня

Він зазначив, що в новому меморандумі кількість структурних маяків, виконання яких гарантує Україна, зросла з 8-ми до 12-ти.

"У нагляді за всіма заявленими змінами будуть іноземні наглядачі - в наглядових радах, міжнародні експерти обиратимуть керівників не тільки окремих підприємств, а й цілих інститутів влади (наприклад, керівника НАБУ)", — упевнений нардеп.

Він переконаний, що макроекономічні показники від впровадження цієї програми не сильно покращаться.

З найбільш важливих і цікавих моментів меморандуму МВФ нардеп Олександр Дубінський виділив наступні:

  • Статтю з "капітальними витратами на дороги".
  • Помітне підвищення зарплат у 2022 році заявлено тільки для вчителів — на 8%. Всі інші держслужбовці можуть сподіватися лише на обов'язкову індексацію. 

"У 2022 році українці будуть бідніти, оскільки підвищення їхніх зарплат не встигатиме за цінами", — упевнений Дубінський.

  • Влада законсервує розмір пенсій і не підвищуватиме виплати пенсіонерам. 

За словами нардепа, все буде робитися для того, щоб люди довше працювали й пізніше виходили на заслужений відпочинок — під це підводиться вся законодавча база.

"Тобто де-юре підвищення пенсійного віку не відбувається, але де-факто, для нього створюються всі умови й передумови", — зазначає народний обранець. 

  • Україна гарантує збереження іноземцям місць у наглядових радах державних банків і виплату величезних зарплат/винагород. 
  • Влада обіцяє зберегти витрати на комунальні субсидії для малозабезпечених громадян, але коло пільговиків буде скорочуватися. При цьому влада обіцяє МВФ посилити контроль над оплатою комунальних послуг. 
  • Уряд офіційно відмовився від переведення України з чинного податку на прибуток підприємств на податок на виведений капітал.
  • Держава заборонить колишнім власникам збанкрутілих банків брати участь у тендерах держустанов і держкомпаній, а також у приватизації.
  • Придбання "Укрпоштою" банку дозволять тільки, якщо це не буде суперечити стратегії щодо зменшення держчастки у банківській системі.
  • Задовольняються всі побажання Заходу щодо контролю над правоохоронною та судовою системою України.