Гордон озвучив умову, висунуту Путіним Медведчуку

Журналіст розповів, чому кум Путіна досі не покинув Україну.

Президент РФ Володимир Путін висунув умову своєму куму, нардепу Віктору Медведчуку, в якій доручив йому залишатися в Україні, попри кримінальні справи.

Про це заявив журналіст Дмитро Гордон в ефірі "Україна 24", посилаючись на власні джерела серед російських опозиціонерів.

"Путін чітко дав зрозуміти Медведчуку, що якщо він втече перед судом, то Путін його поважати не буде і для нього політика закінчилася. Краще йди до в'язниці, але не біжи. Тому Медведчук залишився і не втік. Хоча здавалося куди вже простіше: швидко в Росію, поки суду немає. Але він цього не зробив, тому що розумів - якщо втече, то перестане бути Віктором Медведчуком", - сказав Гордон.

Медведчук, за словами журналіста - головний агент впливу РФ в Україні, її "чесний ворог". Гордон також переконаний, що кума Путіна в суді захищають кращі адвокати. Даний процес він назвав випробуванням для вітчизняної судової системи.

Читайте також"Міцний горішок". Чи перетвориться справа Медведчука на справу Порошенка

"Він розумна людина, нікуди від цього не дінешся. І як би нам не хотілося, щоб він відповідав перед законом, якщо прокурори не доведуть провину Медведчука - справа розсиплеться. І це доведе імпотентність нашої держави", - упевнений Гордон. 

Нова підозра Медведчуку

  • 8 жовтня Медведчуку оголосили про підозру у державній зраді та сприянні тероризму. Йдеться про його участь у 2014-2015 роках у незаконних схемах із закупівлі вугілля на окупованому Донбасі.
  • За даними слідства, після захоплення Росією частини українського Донбасу виникла необхідність у закупівлі вугілля на світовому ринку, зокрема в ПАР. Російська влада мала плани зірвати реалізацію цих контрактів і не дозволити Україні посилити власну енергонезалежність.
  • Нібито за посередництва Медведчука відбулася змова з вищими посадовими особами України, які, використовуючи повноваження Нацбанку і правоохоронних органів, створили штучні перешкоди для постачання вугілля з ПАР. Зрештою ті контракти були зірвані, що спровокувало хвилю "віялових" відключень електроенергії в країні.
  • Згодом за сприяння Медведчука та з метою повернення України в орбіту впливу РФ були організовані незаконні схеми для постачання вугілля з тимчасово окупованих територій на Державні підприємства України.
  • Генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що прокуратура проситиме суд взяти Медведчука під варту з альтернативою внесення застави в 1 млрд грн. Згодом суд лише продовжив йому термін домашнього арешту до грудня в рамках іншої справи про держзраду і замах на розграбування ресурсів в окупованому Криму.