Тегеран спростував заяву іранського депутата про те, що за знищення "Боїнга" МАУ нікого не арештовували

Глава МЗС України окремо підкреслив, що наполягає на доставці «чорних скриньок» літака до України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з іранським колегою Мохаммадом Джавадом Заріфом. Сторони обговорили, зокрема, скандальну заяву іранського депутата Хассана Норузі щодо авіакатастрофи рейсу PS752.

Читайте також100 днів після катастрофи "Боїнга" МАУ в Ірані: уряди п'яти країн звернулися до родин загиблих

На початку квітня парламентар заявив, що іранські військові в ситуації зі знищенням українського авіалайнера в січні «діяли правильно». За його словами, у зв'язку з цим інцидентом, всупереч офіційним заявам, нікого не заарештували.

Як повідомляється на сайті МЗС, у розмові з Кулебою Міністр закордонних справ Ірану зауважив, що заява одного з іранських депутатів, яка раніше збурила громадську думку в Україні, не відповідає дійсності та офіційній позиції Ірану і вже отримала відповідну правову оцінку. Він також нагадав, що низка осіб вже були затримані у ході розслідування.

Заріф також запевнив Кулебу, що Іран прагне якнайшвидше розслідувати трагедію, з’ясувати всі її обставини, встановити винних у тому, що сталося, і притягнути їх до відповідальності. 

Глава МЗС України окремо підкреслив, що наполягає на доставці, відповідно до Чиказької конвенції, «чорних скриньок» до України, з подальшим рішенням щодо місця їх розшифрування та дослідження за участі країн, громадяни яких загинули внаслідок трагедії.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак "Міжнародних авіаліній України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинуло 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини та Великобританії.

Спочатку в Ірані заявляли, що причиною аварії стала технічна несправність, але 11 січня президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути до відповідальності винних.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не має наміру віддавати "чорні ящики" зі збитого літака МАУ, а й не може розшифровувати їх дані без участі зацікавлених сторін.